Kiełbasa gruba jałowcowa.pdf

(212 KB) Pobierz
347051134 UNPDF
Kiełbasa gruba jałowcowa:
mięso typu szynkowego może być karkowa, itd. ok 4kg
słoninka
jałowiec
sol peklowa i zwykła
czosnek 1 główka
pieprz czarny grubo mielony (ja lubię dużo ;) ok pól paczki)
Drobniejsze kawałki mięsa mielone na siatce 4mm, większe,
szynkowe krojone na kawałki ok 2-3cm, słonina krojona na kawałki ok 1cm. Możemy
trochę przemielić na sitku 4mm. Dodajemy sól peklową jakieś 2 łyżki i zwykłej soli do
smaku, zmiażdżony czosnek, pieprz i rozgniecione ziarna jałowca (pół paczki, im więcej
tym bardziej mocniejszy smak). Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w chłodne miejsce na
1 dzień. Następnie napełniamy osłonki białkowe 55 mm, związujemy na kawałki ok 15 cm
i wędzimy do 4-5 godzin.
347051134.005.png 347051134.006.png 347051134.007.png 347051134.008.png 347051134.001.png 347051134.002.png 347051134.003.png
Autor: Tier
347051134.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin