Sernik na zimno na serkach homogenizowanych lub jogurcie.doc

(77 KB) Pobierz
Sernik na zimno na serkach homogenizowanych lub jogurcie

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych lub jogurcie

Składniki na spód:

·         biszkopty

Ułożyć je na spodzie tortownicy o średnicy 24 - 25 cm (ja użyłam 23 cm, ale sernik wyszedł dość wysoki).

Masa serowa:

·         700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego

·         250 ml śmietany kremówki

·         4 łyżki cukru pudru

·         2 czubate łyżki żelatyny

·         400 g truskawek + do dekoracji

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.

Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować truskawkami (na wierzch można również wylać galaretkę ).

Smacznego :)

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych lub jogurcie

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin