Instrukcja bezpieczeństwa i higieny pracy przy obsłudze elektrycznego pieca piekarskiego
Uwagi ogólne:
1. Do samodzielnej obsługi elektrycznego pieca piekarskiego może przystąpić pracownik:
- pełnoletni,
- legitymujący się:
a. świadectwem ukończenia zasadniczej szkoły zawodowej lub zaświadczeniem o przeszkoleniu zawodowym,
b. zaświadczeniem o odbytym szkoleniu:
- wstępnym ogólnym, instruktażu stanowiskowym bhp,
- w zakresie ochrony ppoż.,
c. dobrym stanem zdrowia, potwierdzonym świadectwem lekarskim wydanym przez lekarza medycyny pracy,
d. zezwoleniem bezpośredniego zwierzchnika na obsługę pieca.
2. Nie wolno podejmować pracy, jeżeli ma się jakiekolwiek wątpliwości co do jej bezpiecznego wykonania.
3. Należy zawsze zgłaszać się do swojego bezpośredniego zwierzchnika po odpowiednie i wyczerpujące wytyczne oraz wskazówki dla rozwiązania nieprzewidzianych utrudnień lub wątpliwości dotyczących bezpiecznego wykonania powierzonego zadania.
4. Do wykonania pracy należy może przystąpić pracownik wypoczęty, trzeźwy, właściwi ubranym (ubranie robocze oraz fartuch i nakrycie głowy, buty przystosowane do warunków pracy w piekarni - wszystko w kolorze białym, rękawice ochronne i robocze).
Podstawowe czynności pracownika
Przed rozpoczęciem pracy,: pracownik obsługujący elektryczny piec piekarski powinien:
1. Zapoznać się z zadaniami na dany dzień roboczy, przedyskutować ze swym bezpośrednim przełożonym fachową i bezpieczną obsługę elektrycznego pieca piekarskiego,
2. Sprawdzić działanie urządzeń pieca, w tym stan przewodów i mechanizmów elektrycznych przynależnych do wyposażenia pieca,
3. Elektryczne piece piekarskie mogą posiadać różne specjalistyczne wyposażenie, (ruchomy lub nieruchomy trzon, zasilanie różnego rodzaju itp.) w związku z czym należy traktować je jako źródło różnego rodzaju zagrożeń. Każdy pracownik w którego zakresie obowiązków znajdzie się obsługa pieca winien przejść szczegółowe szkolenie stanowiskowe.
4. Przygotować sprzęt piekarski potrzebny w procesie pieczenia :
- łopaty piekarskie, deski piekarnicze, haki,
- dzieże,
- formy foliowe, koszyczki chlebowe, blachy płaskie, formy do ciasta,
- przesuwniki, popychacze, grabki
- szpilki do nakłuwania,
- wywrotki do ciasta chlebowego lub bułkowego,
- pojemniki do pakowania wypieku itp.,
5. Usunąć wszystkie zbędne przedmioty.
6. Zadbać o odpowiednią ilość ciasta do jego wypieku tak, by zachować ciągłość realizacji procesu produkcyjnego.
Zasadnicze czynności pracownika podczas wykonywania pracy
Pracownik obsługujący elektryczny piec piekarski powinien:
1. Elektryczny piec piekarski obsługiwać tylko zgodnie ze szczegółową instrukcją podaną przez jego producenta w DTR (Dokumentacji Techniczno-Ruchowej).
2. Wykonywać tylko prace zlecone przez swojego bezpośredniego przełożonego. Przy obsłudze elektrycznego pieca piekarskiego należy stosować bezpieczne metody tak, by nie stwarzać żadnych zagrożeń.
3. Oświetlać prawidłowo całe stanowisko obsługi pieca.
4. Na bieżąco utrzymywać higienę osobistą szczególnie dbać o higienę rąk.
5. Dbać by sprzęt pomocniczy był zawsze czysty, oczyszczony z resztek ciasta.
6. Równie ważne jest aby podłoga na stanowisku była czysta, sucha, równa. Trasy komunikacyjne powinny być wolne.
7. Elektryczny piec piekarski należy obsługiwać ze szczególną uwagą, gdyż temperatura poszczególnych elementów pieca może przekraczać nawet +300°C.
8. Podczas wyjmowania gorącego pieczywa z pieca np. za pomocą łopat piekarskich, unikać dotykania wypieku bezpośrednio gołą ręką, a przy układaniu gorących bułek czy chleba na wózki ekspedycyjne, stosować rękawice ochronne. W miarę potrzeby należy stosować inne narzędzia pomocnicze jak popychacze, grabki, by ułatwić sobie manipulowanie gorącym pieczywem.
9. Na bieżąco utrzymywać określone procesem technologicznym parametry pieca dla określonego rodzaju wypieku kontrolować wskazania urządzeń pomiarowych.
10. Zagwarantować aby wszystkie osłony i zabezpieczenia na mechanizmach pieca nie były zdejmowane podczas operacji wypieku ciasta.
11. Nie wolno dotykać elektrycznych elementów pieca. Przestrzegać wszystkie zasady i przepisy dotyczące eksploatacji urządzeń elektrycznych.
12. W przypadku zauważenia złego funkcjonowania określonych mechanizmów elektrycznych pieca piekarskiego, swoje spostrzeżenia bezwzględnie należy zgłosić swojemu bezpośredniemu zwierzchnikowi, by niezwłocznie zostały one zlikwidowane.
13. Cykl produkcyjny wypieku ciasta winien być realizowany według następującego schematu:
- przygotować piec do produkcji (rozruch),
- uzyskać właściwą temperaturę do wypieku,
- utrzymać zróżnicowany okres osiągniętej temperatury, w zależności od rodzaju wypieku,
- efektywna praca pieca piekarskiego,
- jałowa (pusta) praca pieca między wsadami.
Czynności zakazane pracownikowi:
Pracownikowi obsługującemu elektryczny piec piekarski zabrania się przede wszystkim:
1. Eksploatowania elektrycznego pieca piekarskiego, jeżeli jest on niesprawny technicznie i stwarza określone zagrożenia.
2. Nie przestrzegania obowiązującej technologii wypieku określonych rodzajów ciast (pieczywa).
3. Używania brudnego wyposażenia pomocniczego przy wypieku ciasta (pieczywa).
4. Naprawiania mechanizmów elektrycznych pieca bez odpowiednich uprawnień.
5. Używania lamp przenośnych o innym napięciu niż 24V.
6. Nie używania ochron osobistych, jeżeli zachodzi taka potrzeba.
7. Stosowania niebezpiecznych metod pracy, zagrażających bezpieczeństwu pracy
8. Tolerowania, aby na stanowisku obsługi pieca, podłoga była śliska, mokra, zatarasowana.
9. Dopuszczania do obsługi pieca osób postronnych.
10. Obsługiwania pieca piekarskiego, będąc pod wpływem alkoholu lub innego środka odurzającego.
11. Posługiwania się otwartym ogniem lub palenia papierosów na terenie piekarni
Czynności pracownika po zakończeniu pracy:
1. Wyłączyć zasilanie pieca, jeżeli praca nie jest kontynuowana na następnej zmianie roboczej.
2. Uporządkować całe stanowisko robocze.
3. Oczyścić deski piekarskie z resztek pieczywa
4. Oczyścić używany sprzęt pomocniczy.
5. Przetrzeć i oczyścić korpus pieca.
6. Wyprodukowany wypiek zapakować w odpowiednie pojemniki i przekazać do dalszej obróbki lub do magazynu.
7. Upewnić się, czy pozostawione stanowisko nie stworzy jakichkolwiek zagrożeń dla otoczenia.
Uwagi dodatkowe:
1. Zawsze dbać o higienę osobistą i schludny wygląd.
2. Przestrzegać zasad eliminujących zagrożenia, między innymi:
- pojemniki do pakowania pieczywa, jego przewożenia, muszą być czyste, nieuszkodzone,
- pojemniki należy przemieszczać na wózku a nie ciągnąć po podłodze,
- korzystać z rękawic roboczych, ochronnych,
- czerstwe pieczywo przechowywać w wydzielonym pomieszczeniu,
- zwrócone ze sklepów pieczywo przekazywać tylko na paszę.
3. Przestrzegać wszystkie podane wyżej zasady i przepisy, gdyż za ich nie stosowanie można być ukaranym.
W przypadku powstania pożaru należy:
- ostrzec osoby znajdujące się w obrębie zagrożenia,
- wyłączyć zasilanie budynku w energię elektryczną i odciąć dopływ gazu, równocześnie
- zaalarmować straż pożarną,
- powiadomić przełożonych o pożarze,
- podjąć decyzję o ewakuacji ludzi,
- przystąpić do prowadzenia akcji gaśniczej za pomocą podręcznego sprzętu gaśniczego,
Podczas akcji gaśniczej obowiązuje zasada podporządkowania się poleceniom kierującego akcją ratowniczo-gaśniczą .
W przypadku zaistnienia wypadku:
- udzielić poszkodowanemu pierwszej pomocy
- w razie potrzeby wezwać pomoc lekarską
- powiadomić przełożonych.
1. W razie wątpliwości co do zachowania warunków bezpieczeństwa pracy pracownik ma prawo przerwać pracę i zwrócić się do przełożonego o wyjaśnienie sytuacji.
2. W przypadku znalezienia się wobec bezpośredniego niebezpieczeństwa powstrzymać się wobec wykonywania pracy. Pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, nie może jednak odmówić podjęcia innej, równorzędnej pracy, gdy usunięcie zagrożenia przy poprzednio wykonywanej pracy nie jest możliwe.
Opracował Zatwierdził
aro-zory