Krupnik z kaszy jaglanej
Składniki na 6 porcji:
2/3 szklanki kaszy jaglanej
6 szklanek Rosołu drobiowego WINIARY
20 dag pieczarek
łyżka masła lub margaryny
upieczone udko kurczaka
1-2 żółtka
2 łyżki posiekanej zieleniny
pieprz, sól
Opłukaną kaszę zalej zimnym rosołem i gotuj około 50 minut na małym ogniu. Pieczarki umyj, osącz, pokrój na plasterki, po czym usmaż na maśle lub margarynie. Mięso z udka pokrój w kostkę i pod koniec gotowania wrzuć do zupy, dodaj pieczarki. Krupnik zagotuj i zdejmij z ognia. Zapraw go teraz rozmąconymi żółtkami, rozprowadzonymi przestudzoną zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krupnik - już na talerzu - posyp przed podaniem zieleniną.
Marygold1