Zupa fasolowa
Składniki na 6 porcji:
50 dag chudego mięsa wieprzowego (może być z kością)
50 dag fasoli
2 duże ziemniaki
cebula
średnia marchewka
1-2 pomidory
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Ziarenka Smaku WINIARY do smaku
zielenina
Umyte pod bieżącą wodą mięso włóż do garnka, zalej około trzema litrami wody i postaw na ogniu. Kiedy się zagotuje, zbierz powstałą na powierzchni pianę i dalej gotuj na małym ogniu. W tym samym czasie ugotuj fasolę (namoczoną wcześniej przez całą noc). Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Podsmaż ją na oleju na jasnozłoty kolor, dodaj do niej startą na grubej tarce marchew i obrane ze skórki, i pokrojone pomidory. Duś warzywa na małym ogniu około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do gotowego wywaru (kiedy mięso jest już miękkie) dodaj ugotowaną fasolę, ziemniaki i uduszone warzywa. Dopraw do smaku. Gotuj zupę jeszcze 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę rozlej do talerzy. Do każdego włóż pokrojone w kawałki mięso wyjęte z zupy, dodaj drobno posiekaną zieleninę i czosnek.
Zamiast mięsa do zupy możesz dodać parówki lub kiełbasę. Nie musisz wtedy gotować bulionu, wystarczy kilka minut przed końcem gotowania fasoli (dodaj do niej kostkę bulionową) wrzucić plasterki kiełbasy lub parówek.
Marygold1