Zupa jarzynowa z boczkiem.rtf

(7 KB) Pobierz
Zupa jarzynowa z boczkiem

Zupa jarzynowa z boczkiem

 

Składniki na 4 porcje:

15 dag fasoli perłowej

cebula

2 duże pory

4 marchewki

kalarepa (ewentualnie)

2 łodygi selera naciowego

3 ziemniaki

3 ząbki czosnku

15 dag boczku wędzonego

1/4 kostki masła

czek natki pietruszki

5 łek oliwy

2 kostki Bulionu warzywnego WINIARY

pieprz

 

Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy zalej zimną wodą fasolę i odstaw ją na 12 godzin. Potem gotuj na małym ogniu 1-1,5 godziny.

 

Natkę posiekaj. Jeden ząbek czosnku obierz i  przeciśnij przez praskę. Miękkie masło utrzyj z czosnkiem i natką pietruszki. Gdy masa będzie jednolita, ucieraj dalej, dodając po łeczce oliwę. Na koniec dodaj kostki bulionowe i pieprz, a potem wstaw do lodówki.

 

Wszystkie warzywa starannie oczyść i umyj. Pory i seler pokrój w cienkie plasterki, marchewkę, ziemniaki i kalarepę w średniej wielkości kostkę. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz z łupin i drobno posiekaj. Boczek pokrój w paseczki i wytop w rondlu. Teraz włóż przygotowane pory, cebulę oraz czosnek. Chwilę smaż, po czym wlej 5 szklanek wody. Następnie dodaj resztę warzyw, dopraw i gotuj, aż miękkie. Pod koniec dołóż ugotowaną i osączoną z wody fasolę.

 

Do gorącej zupy włóż wyjęte z lodówki masło z dodatkami, całość wymieszaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin