Zupa z kurek
Składniki:
1 l Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY
kostka Bulionu grzybowego WINIARY
40 dag kurek
duża cebula
łyżka masła
pół szklanki śmietany 18-proc.
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
żółtko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cukier, sól, pieprz
Pokrojoną w plastry cebulę uduś na maśle. Oczyszczone, umyte, pokrojone i duszone przez mniej więcej 15 minut kurki wrzuć do wrzącego rosołu drobiowo-warzywnego. Dodaj kostkę bulionu grzybowego i gotuj przez pół godziny, a następnie zmiksuj.
Połowę śmietany starannie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dodaj do zupy, krótko zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Pozostałą śmietanę roztrzep z żółtkiem, rozprowadź gorącą zupą, wlej do garnka i energicznie wymieszaj.
Dopraw zupę do smaku, rozlej do filiżanek i posyp natką pietruszki. Podaj z grzankami z bułki.
Marygold1