tupperware(1).docx

(26 KB) Pobierz



Ryba w ogórkach i cebuli

Rybę pokroić przyprawić Vegetą, dodać skórkę z cytryny, liść laurowy, ziele angielskie. Dwa świeże ogórki , jedną cebulę pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do cudu. Zagotować dwa litry wody z trzema kostkami rosołowymi. Przykryć i zostawić na 20 min. Posypać koperkiem. Odcedzić i polewamy sosem.

Sos.

1 jogurt naturalny, 3 łyżki majonezu, sos z knora, szczypiorek. Wymieszać w szejk erze.

Zupa pomidorowa

Na dno cudu wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka lub pulpeciki z białej kiełbasy. W garnku zagotowujemy litr soku pomidorowego (może być koncentrat rozrobiony z wodą) z rosołkami i włoszczyzną. Zalewamy pulpety, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 10-15 minut. Wsypujemy makaron abok 200g i dopełniamy wrzącą wodą po rant garnka. Zostawić jeszcze na 10 min.

Sałatka z rybą

0,5 kg filetów rybnych pokroić w paski włożyć na sito cudu. Obrać 2 ogórki świeże pokroić w kostkę i ułożyć na rybę. Pokroić paprykę ułożyć ogórkach, wsypać kukurydzę z puszki, wrzucić 5 kostek rosołowych i zalać gorącą wodą. Po 20 minutach odcedzić, wyłożyć do miski. Ugotować 5 jajek pokroić i posypać wierzch. Polać sosem chrzanowym.

Sos chrzanowy

Do Mix- maxa wlać 1 duży jogurt naturalny, 3 łyżki chrzanu, 3 łyżki majonezu, koper. Roztrzepać i polać sałatkę.

Bułeczki z porą i fetą

0,5 kg mąki, 2 jajka, ¾ szklanki ciepłego mleka, ½ szklanki oleju, sól, Vegeta, majeranek, 5 dag drożdży.

Jajka, mleko, drożdże, przyprawy roztrzepać, wlać do miski z mąką, dodać olej. Por przysmażyć dodać fetę, majeranek i Vegetę. Rozwałkować ciasto, posmarować farszem formować bułeczki.

Rogaliki z parówką

Przygotować ciasto jak na bułeczki, nie stawiać do wyrośnięcia. Rozwałkować wycinać paski i owijać parówki lub wycinać kwadraty i zwijać pokrojoną parówkę. Upiec.

Sałatka z selerem i szynką

30 dag szynki, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasolki, majonez, sól i przyprawy do smaku.

Szynkę i jajka pokroić w kosteczkę, seler, kukurydzę i fasolkę odsączyć na sicie. Wszystkie składniki razem wymieszać w misce i doprawić majonezem, solą i przyprawić do smaku. Do sałatki można również dodać pokrojone ananasy.

Ciasto na pierogi

70 dag mąki, 1 jajko, 3 łyżki oleju, ½ łyżeczki soli, ok.1,5 szklanki wrzątku. Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie mieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od miski, powtórnie energicznie mieszać, i wyrobić ręcznie.

Pizza

2 szklanki mąki tortowej, szczypta soli, 2 jajka, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, szklanka mleka lekko podgrzanego, 5 łyżek oliwy.

Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Roztrzepać w mix-maxie jajka, drożdże, cukier, mleko i wlać do mąki. Wymieszać kolistymi ruchami. Gdyby ciasto było za rzadkie dosypać mąki i wymieszać łyżką. Dodać 5 łyżek oliwy wlewająco bokach miski. Zamknąć i wymieszać sposobem Tupper (koliste ruchy). Otworzyć i wymieszać łyżką formując kulkę. Zamknąć, odpowietrzyć i pozostawić w ciepłe miejsce. Gdy pokrywka odstrzeli, zamieszać i ponownie zamknąć. Po trzecim razie wlać ciasto na blaszkę, rozprowadzić łyżką. Ciasto smarować ketchupem, nałożyć wg uznania np. pieczarki, kiełbasę, pomidory, paprykę, starty ser i przyprawić. Pozostawić aby chwilę podrosło. Włożyć blaszkę do nagrzanego do 165®C piekarnika i piec 25-30 minut.

Cebulak

Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 jako, 4-5 łyżeczek oleju, 4-5 dag drożdży, ½ szklanki mleka, 1 płaska łyżeczka soli. Farsz cebulowy: 1 kg cebuli, 25 dag sera żółtego, 2 jajka, 250 ml śmietany, 15 dag boczku wędzonego

Wyrobić ciasto drożdżowe metodą Tupper. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć, dodać cebulę pokrojoną w talarki- dusić do miękkości, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, farsz przełożyć na ciasto zalać śmietaną połączoną z jajkiem, serem oraz przyprawami. Piec 40 min w temp. 180°C.

Knedliki

½ kg mąki, 1 jajko, 3 dag drożdży, 300 ml letniej wody, 1 płaska łyżeczka soli, masło, bułka tarta.

W misce rozkruszyć drożdże, dodać sol, jajko, wodę, wsypać mąkę i wymieszać łyżką silikonową. Po dokładnym wymieszaniu i nadaniu ciastu odpowiedniej konsystencji po wierzchu posypać mąką, zamknąć miskę odpowietrzyć i okrężnymi ruchami wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia (bez wkładani do ciepłej wody). Po otwarciu miski wyłożyć ciasto na posypaną stolnicę. Uformować 2 podłużne Knedliki. Zostawić na stolnicy na 2-3 min do wyrośnięcia. Zagotować wodę lekko osolić w dużym garnku i na gotującą wodę włożyć Knedliki, doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-17 min. Knedliki po wyjęciu oblać masłem zrumienionym z tartą bułką. Kroić na grube plastry i podawać z sezonowymi surówkami, z pieczarkami, z sosami lub gulaszem.

Drożdżówka cebulowa

Ciasto:

3 szklanki mąki, mała łyżeczka soli, 1 szklanka ciepłej wody, 3 łyżki oleju, ¾ kostki drożdży.

Mąkę wsypać do miski do ciasta, pozostałe składniki wymieszać w mix- maxie, wlać do miski i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia.

Przyprawy:

50 dag boczku, 50 dag cebuli, 400 ml kwaśnej śmietany (18℅), 5 jajek, 1 łyżeczka soli.

Boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę zsiekać w szefie kuchni, podsmażyć na patelni i ostudzić, następnie dodać śmietanę, jajka i sól, wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę, na ciasto położyć przygotowaną masę cebulową. Piec 30 min.

 

Bułeczki pikantne do potraw z grilla i do piwa

½ kg mąki, 5 dag drożdży, 1 jajko, 1 cebula, 200 ml letniej wody, 10 dag sera żółtego, zioła do sałatek warzywnych, sól, cukier, 1 łyżeczka oleju.

Ciasto przygotować jak na drożdżówkę, dodając startą na tarce cebulę i ser. Ciasto jest bardziej zwarte i daję się kulać w misce aż do uzyskania jednolitej kulki. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie rozwałkować na stolnicy i wykrawamy łyżką bułeczki lub możemy użyć foremek do ciastek. Bułeczki zostawić na 10 min aż podrosną i piec w temp. 200°C przez 12-15 minut.

Chleb razowy ze słonecznikiem

3 szklanki mąki pszennej, 3 szklanki mąki żytniej razowej, 1 szklanka płatków owsianych, 0,25 l mleka, 6-7 dag drożdży, 2 jajka, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli, mały słoiczek przetartej dyni, ziarna słonecznika i inne ziarna, 1 szklanka żuru.

Wykonujemy tak jak drożdżówkę w misce.

Babka ryżowa

3-4 torebek ryżu, 1,5 litra mleka, 3 jajka, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, ½ kg jabłek, 1 śmietana 30 ℅ lub 36 ℅ (do ubicia).

Ryż ugotować w mleku i wystudzić. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym, wymieszać z ryżem. Na tortownicę wyłożyć połowę masy ryżowej, na to dać starte jabłka, posypać cynamonem i przykryć drugą połową masy ryżowej. Piec 15 minut (na złoty kolor), można polać ubitą śmietaną.

Babka majonezowa

6 jaj, 1 słoiczek majonezu Winiary, 40 dag cukru pudru, 20 dag mąki pszennej, 20 dag maki ziemniaczanej, 1 olejek śmietankowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jajka ubić w Mix- maxie. Do miski wsypać wszystkie pozostałe składniki oraz zawartość  Mix-maxa. Zamykamy miskę, odpowietrzamy i kilkoma ruchami energicznie wyrabiamy ciast. Otworzyć miskę (można dodać bakalie i jeszcze raz wymieszać) zawartość przelać na blaszkę i upiec na złoty kolor ok. 40 min.

Babka Piaskowa

4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 kostka margaryny, 1 proszek do pieczenia, olejek cytrynowy.

Całe jajka rozbić z cukrem w Mix- maxie. Margarynę roztopić. Do miski wsypać pozostałe składniki, ubite jajka i wrzący tłuszcz. Miskę zamykamy i mieszamy okrężnymi, energicznym ruchami. Do części ciasta można dodać 2 łyżki kakao i zrobić babkę marmurkową.

Przygotowane ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec ok.35-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Babka bananowa

¼ szklanki śmietany kwaśnej, ½ szklanki oleju, 1 i ½ szklanki cukru, 1 i ¾ szklanki mąki, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, płaska łyżeczka sody, ½ łyżeczki soli.

Mąkę, sól i sodę wsypać do miski do ciasta. Pozostałe składniki wlać do Mix- maxa, dokładnie rozbić i wlać do miski. 2-3 banany rozgnieść ziemniaczanym tłuczkiem, dodać do miski i wszystko razem dokładnie wymieszać okrężnymi ruchami, a następnie łyżką do ciasta (J06). Piec ok. 50 min. Polać polewą czekoladową.

Ciasto drożdżowe

3,5 szklanki mąki, 3 jajka, ½ szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 4 łyżki oleju.

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, pokruszone drożdże i cukier, zakręcamy i energicznie ubijamy (do rozpuszczeni drożdży). Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy zawartość Mix- maxa, miskę zamykamy, odpowietrzamy i okrężnymi ruchami wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy olej i łączymy wszystko w jednolitą masę. Miskę zamykamy, odpowietrzamy i wstawiamy do ciepłej wody (ok. 50°C). Jak pokrywka się otworzy, ponownie ją zamykamy i czekamy do ponownego otwarcia się miski- wówczas ciasto jest gotowe.

Na wysmarowaną blaszkę przekładamy ciasto, na wierzch możemy poukładać owoce i posypać kruszonkę wykonaną również w misce. Piec ok. 30 minut w temp.180°C.

Strucla z marmoladą

4 dag drożdży, ½ kg mąki, 1 jajko, 15 dag cukru, 1 szklanka mleka, 7 dag masła lub margaryny, 1 cukier waniliowy, sól, 30 dag marmolady- dość gęstej.

Mąkę wsypać do miski. W Mix- maxie rozrobić drożdże z mlekiem, cukrem waniliowym i jajkiem. Wlać do mąki posypanej odrobiną soli, dodać tłuszcz. Wymieszać łyżką do ciasta, zamknąć pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować wałkiem do ciasta na stolnicy, ciasto posmarować marmoladą nie doprowadzając jej po brzegi. Zwinąć za pomocą stolnicy, unosząc ją lekko w górę, a ciasto samo zacznie się zwijać. Wyłożyć do wąskiej blachy, zakończaniem pod spod, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok.45 min.

Brzoskwiniowa drożdżówka

25 dag mąki, 5 dag masła, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 5 łyżek mleka, 2 jajka, 3 dag drożdży, 1 puszka brzoskwiń.

W Mix- maxie przygotować i roztrzepać rozczyn z drożdży, cukru, łyżki mąki, cukru waniliowego, jajka. Do miski wsypać mąkę, wlać masło rozpuszczone w letnim mleku oraz rozczyn z Mix- maxa. Wszystko dobrze wymieszać łyżką i okrężnymi ruchami miską wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Na dnie wyłożonej pergaminem tortownicy ułożyć ćwiartki odsączonych z syropy brzoskwiń. Ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić ręką kilkoma ruchami i wyrobić okrąg o wielkości danej tortownicy. Ciasto ułożyć na brzoskwiniach i pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok.25 min w temp.160-170°C. Po upieczeniu ciasto wyłożyć brzoskwiniami do góry i można udekorować bitą śmietaną.

Ciasto jadą goście jadą

4 jajka, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ szklanki oleju, ½ szklanki wody, owoce

Wymieszać w Mix- maxie wszystkie składniki (oprócz mąki) i wlać do miski z mąką. Wszystko dobrze wymieszać, wlać ciasto na blachę, ułożyć owoce. Piec 40 min w tem. 180°C

Rogaliki

2 szklanki mąki, margaryna lub maso, 2,5 dag drożdży, ½ szklanki śmietany, 2 jajka, 10 dag cukru. Na nadzienie wiśnie w syropie, powidła lub dżem.

Margarynę lub masło rozmrozić, zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z mąką w misce. Rozdzielić żółtko i białko z 1 jajka. Drożdże, śmietanę, żółtko i jajko oraz cukier wymieszać dobrze w Mix- maxie, wlać do miski i wymieszać z mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę i dobrze zagnieść. Podzielić na 4 części. Wałkować na okrągłe placki. Krajać w trójkąty równej wielkości. U podstawy każdego nakładać nadzienie i zwijać ciasto w kierunku wierzchołka trójkąta. Nadać kształt rogalika. Zanurzyć w białku i cukrze. Rogaliki nakładać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, piec w nagrzanym piekarniku w temp. 150°C ok. 35 minut.

Cynamonki

2 szklanki mąki, ½ szklanki mleka, 1 jajko, 1 łyżka cukru, ½ kostki drożdży, 2 łyżki oliwy, szczypta soli. Zrobić ciasto drożdżowe, rozwałkować. Posmarować oliwą, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę. Pokroić kawałki ok.2cm. wypchać środek jak różyczki i upiec.

Makowiec

4 szklanki mąki, 4 łyżki oliwy, ½ kostka drożdży, ¾ szklanki mleka, ¼ szklanki słodkiej śmietany, 3 żółtka, 1 całe jajko, ½ szklanki cukru.

Do miski wsypać 4 szklanki mąki i szczyptę soli. Do Mix- maxa dać lekko podgrzane mleko, pokruszone drożdże, cukier, śmietanę, żółtko i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Całość wlewamy do miski, zamykamy ją i dokładnie mieszamy. Otwieramy miskę, ze ścianek łyżką zgarniamy ciasto i po ściankach miski wlewamy oliwę. Zamykamy miskę i jeszcze raz wyrabiamy. Wstawiamy do ciepłej wody do wyrośnięcia, aż miska 3 razy się otworzy. Ciasto wyrzucamy na stolnicę, dzielimy na 2-3 części, każdą rozwałkowujemy i smarujemy masą makową. Zwijamy strucle. Wierzch smarujemy białkiem i nakłuwamy widelcem. Piec ok. 50 min. Ciasto możemy wykorzystać do pieczenia strucli z serem lub jabłkami. Dodając do ciasta garść rodzynek można zrobić bułeczki.

Chrusty drożdżowe

1 kg mąki, ¾ kostki margaryny, 2 całe jajka, łyżki cukru 10 dag drożdży, szczypta soli, 2 łyżki wódki, 2 szklanki mleka.

Mąkę wsypać do miski, margarynę roztopić i wlać do mąki, pozostałe składniki dobrze rozmieszać w Mix- maxie. Zawartość Mix- maxa wlać do miski i wyrobić ciasto. Chrusty pieczemy od razu, nie musimy czekać, aż ciasto wyrośnie. Będzie rosło w trakcie pieczenia.

Drożdżowe ślimaki

½ kg mąki, 5 dag cukru, 10 dag stopionej margaryny, 5 dag drożdży, 2 jajka, 1 żółtko, ½ szklanki mleka, 1 cukier waniliowy, szczypta soli. NADZIENIE: 2 opakowania budyniu 9 koniecznie polski), ¾ litra mąki, 10 dag rodzynek.

Mąkę z solą przesiać do miski do ciasta. Drożdże rozkruszyć do Mix- maxa, wlać mleko z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jak drożdże wyrosną wlać je z margaryną do mąki. Do Mix- maxa wbić jajka, żółtko, cukier waniliowy rozbić i przelać do miski. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Budyń ugotować, schłodzić od czasu do czasu mieszając. Do zimnego budyniu dodać rodzynek. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnicę, jeszcze raz zagnieść a następnie rozwałkować wałkiem, posmarować budyniem i zwijać jak roladę. Pokroić łyżką do ciasta (J06) w plastry o grubości ok. 3 cm, ułożyć na blaszce i poczekać aż wyrośnie. Piec na złoty kolor.

Złote ciasto

2 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3 żółtka, 5 dag miękkiej margaryny, ½ kg mąki, ok.1/2 litra mleka, 15 dag grubo mielonych orzechów, 15 dag cukru pudru, 15 dag roztopionej margaryny.

Do 100 ml letniego mleka dodajemy łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Przesianą mąkę wsypujemy do miski do ciasta. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, 300 ml letniego mleka, 5 dag miękkiej margaryny  i żółtka. Masę mieszamy z taką ilością letniego mleka, aby uzyskać ciasto drożdżowe średniej miękkości. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 7 minut. Następnie formujemy małe kuleczki- ciasteczka, które układamy ciasno warstwami w formie silikonowej (silikonowa Królewna). Wierzch każdej warstwy smarujemy masłem i posypujemy orzechami z cukrem. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Wkładamy ciasto do zimnego piekarnika, a następnie pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 min. Podajemy z polewą waniliową.

Kołacz drożdżowy

½ kg mąki, 5 dag drożdży, 200 ml mleka, 2 łyżki oleju, 4 łyżki cukru, 200 g kremu czekoladowego lub powideł

Drożdże, cukier i mleko roztrzepać razem w Mix- maxie. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, rozczyn z drożdży i wszystko razem dobrze wymieszać łyżką. Jeżeli ciasto jest za luźne- dodać mąki do miski i odpowietrzyć, wstawić do ciepłej wody czekać aż pokrywka sama odskoczy. Ciasto przełożyć na stolnicę i wałkiem rozwałkować na prostokąt grubości ½ cm. Przeciąć na trzy paski równej szerokości, na każdy pasek nałożyć nadzienie- skleić brzegi tworząc trzy rulony i spleść je w warkocz. Uformować kłacz lub rogal , przełożyć na blachę i piec na złoty kolor w temp. 200°C.

Piernik bez pracy

400 g mąki, 200 g cukru, 1 łyżeczka sody, 2 jajka, ½ szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 200 ml mleka, 2 łyżki dżemu

Wszystkie składniki włożyć do miski i bardzo energicznie wymieszać łyżką, można też zamknąć miskę i przez chwilę energicznie potrząsając nią dodatkowo wymieszać składniki. Jednolitą masę przelać do formy silikonowej i piec ok. 50 min. W temp. 200 °C. Ciepły posypać cukrem pudrem.

Placek włoski

6 jabłek, 1 szklanka cukru, 3 jaja, 2 szklanki maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szklanka pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczy).

Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i dodać bakalie. Wszystko włożyć do miski, zamknąć, wymieszać i odstawić do chłodnego na 1 godz. Następnie wbić jajka, wymieszane wcześniej w Mix- maxie, wsypać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Zamknąć miskę, odessać powietrze i wymieszać. Wyłożyć do blaszki posmarowanej masłem i wysypanej np. kokosem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 min.

Kruszonka

3-4 łyżek cukru, 7 łyżek oleju, cukier waniliowy, 7 łyżek mąki. Wszystko wrzucamy do miski i przez chwilę mieszamy.

Szybki kompot z dojrzałych owoców

Do dzbanka (J15- nowa fala) 2 litry wrzucić pokrojone dojrzałe owoce, lekko posłodzić i zalać wrzątkiem na ok. 20 min. Zamknąć dzbanek. Po tym czasie kompot jest gotowy a owoce są dobre do ciasta bądź galaretki.

Kawa Capucino

200 ml mleka, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, cukier.

Mieszamy wszystko w Mix- maxie (szejk erze), nalewamy do filiżanek i zalewamy gorącą wodą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin