Piegus.doc

(21 KB) Pobierz
Piegus

Piegus

CIASTO :
80 dag mąki,
3 dag drożdży,
15 dag mąki,
1/2 szklanki cukru,
3/4 szklanki oleju słonecznikowego,
1 zapach rumowy,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki tłuszczu do wysmarowania formy.

LUKIER :
1 szklanka cukru pudru,
3 łyżki mleka,
1 łyżka masła,
sok z 1 cytryny,
1 torebka cukru waniliowego.

Drożdże rozrobić 1/4 szklanki ciepłej wody. Mąkę
przesiać, wlać drożdże, wsypać cukier i pozostawić w
cieple na 40 min. Gdy drożdże podrosną, dodać sól,
zapach rumowy, olej, trochę przegotowanej wody i wyrobić
dobrze ciasto. Mak umyć, osączyć, dodać do ciasta i
wymieszać. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, a gdy
ciasto podrośnie, jeszcze raz dobrze wyrobić.
Posmarować formę tłuszczem, przełożyć do niej ciasto i
odstawić do wystygnięcia. Piec 30-40 min w temp. 180 st.C.

LUKIER :
Mleko podgrzać z masłem, dodać cukier puder i dobrze
wymieszać. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny.
Jeszcze raz wymieszać i polać lukrem ciepłe ciasto.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin