ZANENTA BISZKOPTOWA
Składniki:
· Połowa małego opakowania biszkoptów.
· 10% opakowania bułki tartej
· 50dkg otrębów pszennych
· 1 małe opakowanie białych robaków
· 1 opakowanie larwy ochotki (może być mrożona)
· 50dkg mleka w proszku.
Sposób wykonania:
Jeżeli mamy mrożoną ochotkę to przed rozpoczęciem robienia zanęty należy ją odmrozić. Biszkopty kruszymy i dodajemy resztę składników. Potem postępujemy jak z kupczą zanętom. Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.
Życzę obfitych połowów i połamania kija
blackassassin