DOBRY PRZEPIS.doc

(21 KB) Pobierz
DOBRY PRZEPIS

DOBRY PRZEPIS

Jeszcze raz Orzeszki

Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
15 dag cukru pudru (ok. 5 łyżek)
1 kostka margaryny lub masła (260 g)
2 żółtka
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki octu
1 łyżeczka sody

Masa:
1 kostka masła
15 dag zmielonych orzechów
15 dag cukru pudru (0,75 szklanki)
1 szklanka gorącego mleka

Przygotowanie:
Ciasto: Dodać wszystkie składniki, przy czym najpierw dodajemy sodę, a potem
ocet. Posiekać ciasto nożem. Zagnieść i uformować kuleczki. Foremkę do orzeszków
nagrzać na kuchni, wylepić ciastem i piec po około 1 minutę na sztukę.

Masa: Orzechy zalać wrzącym mlekiem i zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z
cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce orzechów (jeżeli pom ostygnięciu
orzechy nie wchłoną całego mleka i masa jest zbyt wodnista, można je odsączyć na
sitku). Gotową masę włożyć do lodówki, aby zastygła. Wystudzoną masą napełniać
połówki orzeszków i zlepiać.

Do masy można dodać odrobinę spirytusu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin