DOBRY PRZEPIS
Jeszcze raz OrzeszkiSkładniki:Ciasto:1/2 kg mąki15 dag cukru pudru (ok. 5 łyżek)1 kostka margaryny lub masła (260 g)2 żółtka1/2 szklanki śmietany2 łyżki octu1 łyżeczka sodyMasa:1 kostka masła15 dag zmielonych orzechów15 dag cukru pudru (0,75 szklanki)1 szklanka gorącego mlekaPrzygotowanie:Ciasto: Dodać wszystkie składniki, przy czym najpierw dodajemy sodę, a potemocet. Posiekać ciasto nożem. Zagnieść i uformować kuleczki. Foremkę do orzeszkównagrzać na kuchni, wylepić ciastem i piec po około 1 minutę na sztukę.Masa: Orzechy zalać wrzącym mlekiem i zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć zcukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce orzechów (jeżeli pom ostygnięciuorzechy nie wchłoną całego mleka i masa jest zbyt wodnista, można je odsączyć nasitku). Gotową masę włożyć do lodówki, aby zastygła. Wystudzoną masą napełniaćpołówki orzeszków i zlepiać.Do masy można dodać odrobinę spirytusu.
fajorek