moja ksi±zka kucharska.pdf

(331 KB) Pobierz
348179081 UNPDF
www.uwielbiam.pl - tu zaczyna siê gotowanie
moja ksi±zka kucharska
Autor: maja
Spis tre¶ci:
1. ¯urek w chlebie z jajkiem
2. ¯EBERKA W SOSIE
3. GOLONKA W PIWIE.
4. AROMATYCZNE PASKI WIEPRZOWE
5. Burrito mexico
6. Aromatyczne duszone ¯eberka
7. Golonka pieczona
8. Cannelloni
9. Makaron chili bolognese
10. Kapusta z jablkami
- 1 -
www.uwielbiam.pl - tu zaczyna siê gotowanie
Przepis: ¯urek w chlebie z jajkiem
Prezentuje co¶ pysznego, nadaj±cego sie na niecodzienne okazje:)
Składniki:
* 4 o ¶rednicy około 12 cm małe chleby
* 1 marchewka
* 1 seler
* 1 cebula
* 500 ml na ¿urek zakwasu
* 1 białko
* 2 suszone podgrzybki
* 2 li¶cie laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 2 ły¿ki ¶mietany
* 2 czosnku z±bki
* szczypta majeranku
* sól
* jajko ugotowane
Opis przygotowania:
1 - Warzywa obraæ, ugotowaæ.
2 - Dodaæ sól, li¶cie laurowe, ziele angielskie i grzyby.
3 - Gotowaæ jeszcze około 1 godzinê.
4 - Wywar przecedziæ, dolaæ zakwas i przetarty czosnek (zupa powinna byæ lekko zawiesista).
5 - Pod koniec dodaæ ¶mietanê i doprawiæ. Z chleba wydr±¿yæ ¶rodek, od wewn±trz wysmarowaæ
białkiem.
6 - Zapiekaæ w temperaturze 180?C przez 10 minut.
7 - Do tak przygotowanych chlebów wlaæ gor±cy ¿urek.
8 - Mo¿na do ¶rodka wło¿yæ ugotowane jajko
- 2 -
348179081.001.png
www.uwielbiam.pl - tu zaczyna siê gotowanie
Przepis: ¯EBERKA W SOSIE
Trochê pracochłonne
Składniki:
* cebula du¿a - 1 szt
* czosnek - 1 główka
* kostka wołowa - 1 kostka rosołowa
* m±ka (najlepiej szymanowska b±d¼ tortowa) - 3 szczypty
* olej ro¶linny - 3 ły¿ki
* czerwona - 0,5 kawałków paparyka
* pieprz czarny - 1 ły¿eczka
* pomidorowy - 3 ły¿ki stołowe przecier
* sól - 1 ły¿eczka
* ¶mietana kwa¶na - 2 ły¿ki stołowe
* suszony - 1 szczypta tymianek
* ziele angielskie - 2 ziarenka
* ¿eberka wieprzowe - 6 kawałków
Opis przygotowania:
1 - ¯eberka umyæ osuszyæ ( najlepiej gdy jest to 6 kawałków mniej wiêcej na długo¶æ dwóch kostek, do 3
kostek), przyprawiæ sol± i pieprzem, natrzeæ startym czosnkiem ( z połowy główki) i odstawiæ na pól
godziny. resztê czosnku, cał± cebulê i paprykê pokroiæ na kawałki i przesma¿yæ na oleju ( najpierw
cebulê do tego dodaæ paprykê na koñcu czosnek)- nastêpnie obtoczyæ ¿eberka w m±ce, wrzuciæ do
sma¿onych warzyw i trzymaæ na patelni a¿ siê zrumieni±. Zalaæ wszystko niecał± szklank± wody, dodaæ
kostkê rosołow± i ziele angielskie- dusiæ na wolnym ogniu pod przykryciem. kiedy miêsko bêdzie miêkkie
dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy po swojemu do smaku ( mo¿e byæ trochê octu
balsamicznego na przykład, wzbogaca smak) a po zestawieniu z ognia...dokładamy ¶mietanê. mieszamy
wszystko, posypujemy tymiankiem i mamy pyszny obiad.
- 3 -
348179081.002.png
www.uwielbiam.pl - tu zaczyna siê gotowanie
Przepis: GOLONKA W PIWIE.
Który mê¿czyzna nie lubi golonki??
Składniki:
* 2 golonki
* 2 du¿e cebule
* 1 jasnego piwa ,5 szklanki
* ły¿eczka tymianku
* cukru pół ły¿eczki
* ły¿ka smalcu
* sól, pieprz
Opis przygotowania:
1 - Golonki oskrobaæ, umyæ, natrzeæ sol±, pieprzem i tymiankiem. Zrumieniæ ze wszystkich stron na
mocno rozgrzanym smalcu.
3 - Przeło¿yæ z patelni do rondla, a na pozostałym tłuszczu zrumieniæ pokrojon± w plasterki cebulê.
Dodaæ cebulê do golonek, wlaæ piwo, pół szklanki wody i dusiæ pod przykryciem na małym ogniu 1,5-2
godz.
- 4 -
348179081.003.png
www.uwielbiam.pl - tu zaczyna siê gotowanie
Przepis: AROMATYCZNE PASKI WIEPRZOWE
miêso wieprzowe w paskach, w aromatycznych przyprawach, ciekawie podane urozmaici ka¿dy obiad,
smaku dodaje mieszanka przypraw
Składniki:
* 1/2 kg chudej wieprzowiny pokrajanej w grube paski
* 1 ły¿eczka soli
* 1/2 ły¿eczki piêciu przypraw\": zmielonego cynamonu lub ziela angielskiego
* 1 1/2 ły¿ki m±ki ziemniaczanej
* 2 ¶wie¿ego imbiru lub ły¿eczka imbiru w proszku posiekane plasterki
* 2 czosnku posiekane z±bki
* olej do głêbokiego sma¿enia
* 1 1/2 ły¿ki sojowego sosu
* 2 ły¿eczki cukru
* 2 ły¿eczki soli grubej
* 1 1/2 ły¿eczki pieprzu syczuañskiego lub pieprzu czarnego
* 10 sałaty lub placki mandaryñskie listków
* 6 ły¿ek ¶liwkowego sosu
Opis przygotowania:
1 - Sól poł±czyæ z \"piêcioma przyprawami\" i m±k± ziemniaczan±, natrzeæ paski miêsa, odstawiæ na 30
min. Olej rozgrzaæ na ¶rednim ogniu, wło¿yæ połowê miêsa, zamieszaæ, sma¿yæ 3 1/2 min, wybraæ ły¿k±
cedzakow±, os±czyæ w cedzaku, przeło¿yæ do miski. Sma¿yæ pozostałe miêso. Wlaæ sos sojowy do miêsa,
posypaæ cukrem, dokładnie wymieszaæ. Dwie ły¿ki oleju, w którym sma¿ono miêso, wlaæ na gor±c±
patelniê, rozgrzaæ na ¶rednim ogniu, dodaæ imbir, czosnek, sól i pieprz, mieszaj±c podgrzewaæ przez 25
sek, wło¿yæ usma¿one miêso, mieszaæ na ogniu tak, aby sos pokrył miêso. Przeło¿yæ miêso na gor±cy
półmisek. Kawałek miêsa uło¿yæ na listku sałaty lub na placku, posmarowaæ sosem ¶liwkowym, zało¿yæ
boki, zwin±æ jak nale¶nik.
- 5 -
Zgłoś jeśli naruszono regulamin