Oszczędzanie energii elektrycznej.pdf

(354 KB) Pobierz
Microsoft Word - Oszczędzanie energii elektrycznej.doc
Oszczędzanie energii elektrycznej
Mniejsze zużycie energii elektrycznej to mniejsze rachunki z prąd. Poza tym jest ot
także oszczędzanie środowiska. Większość osób może bezproblemowo zmniejszyć
zużycie energii elektrycznej w swoim mieszkaniu nie rezygnując z komfortu. Czy
naprawdę musimy trzymać ładowarkę telefonu komórkowego w gniazdku? To tylko
jeden przykład…
Energia elektryczna jest niezbędnym elementem naszego życia. Ułatwia je, stwarza
komfortowe warunki do pracy i odpoczynku. Dzięki niej żyjemy wygodnie i bezpiecznie.
Jasne i ciepłe mieszkanie, gorący prysznic, pachnące pranie, smaczne jedzenie i dobry film to
dla większości z nas podstawa wygodnego życia. Każda z tych rzeczy wiąże się ze zużyciem
energii.
Codziennie wykonujemy setki czynności, podczas których konieczne jest korzystanie
z energii elektrycznej. Nie używajmy jej jednak niepotrzebnie. Starajmy się racjonalnie
korzystać z urządzeń gospodarstwa domowego, gaśmy światło, kiedy wychodzimy z pokoju,
wyjmujmy ładowarki z gniazdek.
Poniżej można znaleźć proste zasady, dzięki którym możliwe jest zmniejszenie zużycia
energii, jednocześnie nie rezygnując z komfortu życia. Z pewnością będzie to korzystne dla
domowego budżetu i dla środowiska. Warto pamiętać, że nie rezygnując z komfortu, można
zaoszczędzić do 80% energii.
Zużycie energii elektrycznej zależy od wielu czynników, między innymi indywidualnych
przyzwyczajeń i trybu życia mieszkańców, liczby i wieku urządzeń elektrycznych, stanu
instalacji elektrycznej, liczby osób w domu. Gospodarstwa domowe w Polsce zużywają
średnio ok. 2000 kWh energii elektrycznej rocznie.
Czy Państwa gospodarstwo domowe mieści się w tej średniej? Łatwo to sprawdzić:
Pierwszy krok to wyliczenie średniego, rocznego zużycia energii przez urządzenia znajdujące
się w naszych domach. Pomoże w tym poniższa tabela.
Zużycie energii elektrycznej w kWh
1 osoba 2 osoby 3 osoby 4 osoby
424129985.003.png
kuchenka elektryczna 195 390 445 575
lodówka 280 310 330 355
pralka 70 125 200 265
suszarka 125 225 325 465
zamrażarka 305 350 415 420
zmywarka 120 200 245 325
oświetlenie 195 285 330 435
ciepła woda 715 1075 1425 1805
telewizor
120 150 190 205
inne
260 450 630 690
Drugi krok to porównanie wyliczonych wartości z rzeczywistym zużyciem energii w ciągu
roku. Dane dotyczące ilości energii zużywanej przez Państwa można znaleźć na fakturach za
prąd.
Wykres przedstawia zużycie energii elektrycznej w gospodarstwie domowym (bez
ogrzewania i ciepłej wody użytkowej) zużywającym 1900 kWh energii rocznie
Źródło: Agencja Rynku Energii S.A.
424129985.004.png 424129985.005.png 424129985.006.png
Wykres przedstawia całościowe zużycie energii końcowej w gospodarstwie domowym.
Energia końcowa to energia dostarczana do klientów i zużywana przez nich na własne
potrzeby, czyli zarówno np. energia elektryczna zasilająca instalację oświetleniową, jak i gaz
spalony w kotle na podgrzanie ciepłej wody użytkowej.
Ogrzewanie
Ogrzewanie pochłania 3/4 energii wykorzystywanej w domu, mimo to nie można pozwolić
sobie na to, żeby z niego zrezygnować. Są jednak sposoby, które pozwalają efektywnie
wykorzystywać ciepło:
- Nie należy zastawiać grzejników meblami (np. kanapą czy sofą) ani zasłaniać zasłonami
z grubego materiału. Powodują one, że ciepło nie przenosi się właściwie na pomieszczenie.
- W sypialni i rzadziej odwiedzanych pomieszczeniach warto obniżać temperaturę do 16°C.
Będzie to korzystne nie tylko ze względu na oszczędność energii, ale również dobre dla
zdrowia.
- Okna mają ogromny wpływ na to, czy ciepło nie uchodzi z pomieszczeń. Warto
zainwestować w nowe i szczelne, a będzie można obniżyć temperaturę grzejników o kilka
stopni.
- Podczas nieobecności w domu przez cały dzień nigdy nie wyłączajmy całkowicie
ogrzewania. Stała średnia temperatura daje większą oszczędność niż ogrzewanie i chłodzenie
na zmianę. Na czas dłuższej nieobecności wystarczy, jeżeli ustawimy temperaturę na 12-
15°C.
Jaki rodzaj ogrzewania wybrać?
- Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ogrzewania elektrycznego. Przy jego wyborze
ważne jest, żeby oszacować spodziewaną moc potrzebną do ogrzewania. Warto zapytać o to
424129985.001.png
specjalistów.
- Jednym z najbardziej znanych sposobów wykorzystania energii elektrycznej do dogrzewania
domu czy mieszkania są elektryczne grzejniki konwektorowe. Kosztują one stosunkowo
niewiele i są wyposażone w wentylatory, które błyskawicznie ogrzewają pomieszczenia.
Trzeba jednak liczyć się z wysokim zużyciem energii, a niekiedy również z koniecznością
zmodernizowania instalacji elektrycznej. Polecane są jako sposób na czasowe ogrzewanie
bądź dogrzewanie konkretnych miejsc np. łazienki.
- Najtańszym w eksploatacji systemem ogrzewania elektrycznego jest ogrzewanie piecami
akumulacyjnymi nowej generacji, tzw. dynamicznymi. Gromadzą one ciepło np. w nocy, po
czym oddają je w sposób równomierny,
wspomagane wentylatorem, utrzymując przez cały czas żądaną temperaturę w pomieszczeniu.
- Coraz częściej stosowanym systemem jest elektryczne ogrzewanie podłogowe. Temperaturą
w pomieszczeniu sterują termostaty. W sposób niewidoczny i bez zajmowania dodatkowego
miejsca uzyskuje się ciepłą
podłogę i równomierny rozkład temperatury w mieszkaniu.
- Wartym polecenia sposobem ogrzewania jest odzyskująca ciepło z otoczenia budynku
pompa ciepła. Zapewnia minimalne opłaty za energię, jest funkcjonalna, a latem może być
wykorzystana w systemie klimatyzacji. Podstawową jej wadą jest wysoka cena.
Obniżenie temperatury ogrzewania o stopień daje oszczędność na poziomie 6% energii.
W łazience powinno być 22-24°C, a w pokoju dziecięcym 22°C. W pokoju dziennym
wystarczy 20°C, w kuchni trochę mniej, a w sypialni w zupełności wystarczy 16°C.
Gotowanie
Podczas gotowania i pieczenia można zaoszczędzić do 60% energii. Jak?
Odpowiednie naczynia:
- Do gotowania najlepsze są naczynia dobrze przewodzące ciepło, np. ze stali szlachetnej
z dnem kompensacyjnym (wielowarstwowym, utrzymującym ciepło po wyłączeniu
kuchenki), z miedzi lub aluminium bądź ze stali emaliowanej. Średnica garnka powinna być
dopasowana do płyty pola grzejnego kuchenki, ale nie mniejsza. W przeciwnym razie można
stracić nawet 20% produkowanej energii.
- Garnki powinny mieć płaskie dno, najlepiej o grubości 3-5 mm i dobrze dopasowaną
pokrywkę. Dno garnków powinno być czyste – zanieczyszczenia mogą zwiększyć zużycie
prądu nawet o 50%.
Odpowiednia płyta:
- Jeżeli planują Państwo zakup elektrycznej płyty indukcyjnej, być może warto zastanowić się
nad nowoczesną płytą grzewczą, której pola grzejne same dopasowują się kształtu garnków.
Kuchnia indukcyjna to rodzaj kuchni elektrycznej. Z zewnątrz wygląda jak zwykła kuchenka
z płytą z ceramiki szklanej, jednak podczas podgrzewania pole kuchenki indukcyjnej
pozostaje prawie zimne. Dzięki wbudowanemu polu magnetycznemu ciepło powstaje tylko
tam, gdzie jest rzeczywiście potrzebne – na dnie garnka.
Do gotowania na takiej płycie potrzebne są specjalne naczynia z magnetyzującym dnem (np.
z emaliowanej stali, żeliwa lub stali szlachetnej o właściwościach indukcyjnych). Czas
gotowania redukuje się do minimum. Gotowanie z indukcją jest nie tylko bardziej
energooszczędne, ale i bezpieczniejsze, dlatego, że nie nagrzewa się ona na zewnątrz, co jest
szczególnie ważne, gdy w domu są dzieci. Utrzymanie pola gotowania w czystości jest
również znacznie prostsze, ponieważ zupy lub sosy, które się wylały lub wykipiały, nie
przywierają do chłodnej strefy gotowania.
Gotowanie wody:
Przy podgrzewaniu 1,5 litra wody do 80°C na kuchence ceramicznej, bez indukcji, tylko 55%
energii jest wykorzystywane do podgrzewania wody. Pozostałe 45% składa się na:
- utratę ciepła pola gotowania 27%
- podgrzanie pola gotowania 8%
- podgrzanie i utratę ciepła garnka 10%
Porównanie czasu, kosztów i zużycia energii trzech najpopularniejszych sposobów
zagotowania 1,5 l wody
Czas
Koszty
energii
Zapotrzebowanie
rodzaj
(minuty)
(grosze)
energii (kWh)
kuchenka
elektryczna
10,5 10,4 0,26
kuchenka gazowa 10,0 4,3 0,33
czajnik
5,0 6,8 0,17
Gotowanie bez pokrywki pochłania trzy razy więcej energii
- Warto pamiętać, aby przykrywać garnek pokrywką zawsze, gdy jest to możliwe i nie
podnosić jej częściej, niż jest to niezbędne. Można stosować pokrywki szklane, pozwoli to
zaglądać do wnętrza garnka bez niepotrzebnej straty ciepła, powodowanej przez podnoszenie
pokrywki. Jeżeli obniżymy temperaturę płyty grzewczej przed końcem gotowania,
424129985.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin