Bigos Świąteczny.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

mała świeża kapusta

 

do kilograma kapusty kiszonej

 

wędliny i kiełbasy świąteczne

 

garść suszonych grzybów

 

kilka ziaren jałowca

 

listek laurowy

 

szklanka czerwonego wina

 

kilka całych ziaren pieprzu

 

sól, mielony pieprz,

 

papryka w proszku

 

ew. koncentrat pomidorowy

 

Sposób wykonania

 

Świeżą kapustę po usunięciu brzydkich liści i głąba kroimy w paski i wrzucamy do dużego garnka. Kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna odciskamy z wody i też wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapuste, dorzucamy suszone połamane na mniejsze kawałki grzyby, przykrywamy i gotujemy.

 

Możemy już dać listek laurowy, ziarenka pieprzu i nawet troche kostki instant rosołowej. Pierwszego dnia to, co robimy wcale nie będzie podobne do bigosu. Potem taki półprodukt wynosimy na balkon.

 

Drugiego dnia znowu gotujemy na małym gazie, ale dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki mięso, podwędzane wędliny i podlewamy całość winem. Oczywiście solimy i pieprzymy. Niech się dusi.

 

Trzeciego dnia dorzucamy ziarna jałowca. Nasz bigos powinien zacząć ładnie pachnieć i ciemnieć. Dodajemy wtedy dwie łyżki koncentratu pomidorowego

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin