Składniki
mała świeża kapusta
do kilograma kapusty kiszonej
wędliny i kiełbasy świąteczne
garść suszonych grzybów
kilka ziaren jałowca
listek laurowy
szklanka czerwonego wina
kilka całych ziaren pieprzu
sól, mielony pieprz,
papryka w proszku
ew. koncentrat pomidorowy
Sposób wykonania
Świeżą kapustę po usunięciu brzydkich liści i głąba kroimy w paski i wrzucamy do dużego garnka. Kiszoną kapustę, jeśli jest mocno kwaśna odciskamy z wody i też wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapuste, dorzucamy suszone połamane na mniejsze kawałki grzyby, przykrywamy i gotujemy.
Możemy już dać listek laurowy, ziarenka pieprzu i nawet troche kostki instant rosołowej. Pierwszego dnia to, co robimy wcale nie będzie podobne do bigosu. Potem taki półprodukt wynosimy na balkon.
Drugiego dnia znowu gotujemy na małym gazie, ale dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki mięso, podwędzane wędliny i podlewamy całość winem. Oczywiście solimy i pieprzymy. Niech się dusi.
Trzeciego dnia dorzucamy ziarna jałowca. Nasz bigos powinien zacząć ładnie pachnieć i ciemnieć. Dodajemy wtedy dwie łyżki koncentratu pomidorowego
d.ceberek