Pizza z papryką oliwkami i kiełbasą.rtf

(2 KB) Pobierz

Pizza z papryką oliwkami i kiełbasą

 

Ciasto na pizzę

Składniki:

• 40 dag mąki

• 3 dag  żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta

• 1 łyżeczka cukru

• 1/2 łyżeczki soli

• 2 łyżki oliwy

• ok. 1,5 szklanki letniej wody

 

Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.

 

Sos do pizzy

Składniki:

• 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego

• 2 łyżki przegotowanej wody

• 2 ząbki czosnku

• sól, pieprz

• 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół

 

Sposób przyrządzenia:

Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.

 

Wierzch pizzy

Składniki:

• 10 dkg kiełbasy drobiowej w plastrach

• 2 obrane, pokrojone w plastry cebule

• 2 oczyszczone, pokrojone w plastry zielone papryki

• 2 oczyszczone, pokrojone w paski czerwone papryki

• 5 pokrojonych w plastry czarnych oliwek bez pestek

• 5 pokrojonych w plastry zielonych oliwek bez pestek

• 20 dkg tartego sera parmezan

• sól, pieprz

• oliwa

 

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut mieszając i nie rumieniąc, dodać paprykę, smażyć powoli aż zmięknie, przyprawić, wymieszać.  Na posmarowanym sosem spodzie pizzy ułożyć zawartość patelni, plastry oliwek, kiełbasę, posypać tartym serem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin