Papryka ll.pdf

(29 KB) Pobierz
5857284 UNPDF
Papryka II
Składniki:
4 kg papryki żółtej, czerwonej i pomrańczowej 1 mała ostra papryczka oliwa z oliwek
extra virgin
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do 220ºC. Papryki powinny być miękkie i nieuszkodzone.
Myjemy je, wycieramy. Usuwamy pestki, kroimy wzdłuż na pół. Dwie płaskie blachy
smarujemy oliwą, układamy na nich papryką skórką do dołu, wstawiamy do piekarnika i
pieczemy około 45 minut. Skórka powinna się lekko przypalić. Upieczone papryki
wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową. Gdy przestygną, delikatnie, by
ich nie uszkodzić, zdejmujemy skórkę. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do
120ºC. Paprykę wkładamy do słoików, zalewamy oliwą, wstawiamy do piekarnika na 40
minut. Podajemy na przystawkę, posypaną posiekanym czosnkiem i ewentualnie
kaparami lub suszonymi pomidorami lub anchois.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin