Sajgonki.pdf

(34 KB) Pobierz
59392684 UNPDF
Sajgonki
Składniki Przepis
około 10 sztuk papieru
ryżowego
30 dag mielonego mięska
kilka chińskich grzybów
kilka sporych pieczarek
garść makaronu sojowego
średnia marchewka
cebula
3-4 liście kapusty pekińskiej
pół puszki kiełków sojowych
sos sojowy
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
Grzyby chińskie wrzucić do wody i pogotować 30
minut. po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a
kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Mielone
mięsko, np. wołowinkę (ja mielę sama, jest wtedy
chude i smaczne)lekko podsmażyć z solą i
pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski. Cebulkę
pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Pieczarki
poddusić na patelni z solą, a potem drobno pokroić.
Marchewkę pokroić w słupki, tez poddusić. Liście
kapusty w paskach leciutko podsmażyć. Makaron
sojowy wrzucic do wrzątku i zostawić pod
przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić
na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem,
dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i
ostrą paprykę.
Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment
w ciepłej wodzie, położyc na deskę aż zmięknie
(płatki nie powinny się stykac, bo się posklejają),
nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli
robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek
ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo
lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę
zawińcie w dwa placuszki. Gotowe ruloniki
pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.
Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju.
Podawać z gotowym słosko-pikantnym sosem chili,
np. tao tao.
59392684.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin