JAJA
Jaja w kolorowym sosie
5 jaj, puszka kukurydzy, 20 dag szynki lub innej chudej wędliny, 2 łyżki masła lub dobrej margaryny, 2 łyżki mąki, kostka bulionowa, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 3 łyżki ostrej musztardy, ewentualnie 5 dag startego żółtego sera, pieprz, sól
Jaja ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki. Rozgrzany tłuszcz połączyć z mąką, rozprowadzić dwiema szklankami wody, doprawić sos kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować. Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, szczypiorek i pietruszkę posiekać (kilka gałązek pietruszki odłożyć). Zieleninę, kukurydzę oraz wędlinę i musztardę wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Gotowy sos przelać na półmisek, ułożyć w nim połówki jaj. Przybrać szczypiorkiem i gałązkami natki pietruszki. Tak przygotowane jaja można też posypać żółtym serem, zapiec i podawać jako gorącą przekąskę.
6 jaj, 6 plastrów gotowanej szynki, 6 cienkich plastrów cielęciny, musztarda, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, szczypiorek
Jaja ugotować na twardo. Plastry cielęciny umyć, osuszyć, posolić, oprószyć pieprzem, posmarować musztardą. Ułożyć na nich plastry szynki. Obrane jaja owinąć ciasno mięsem, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, jaja przekroić na pół, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
5 jaj, 2 łyżki mleka lub wody, 2 ziemniaki, 10-15 dag wędzonego boczku, cebula, łyżka oleju, łyżka margaryny, pieprz, sól
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć, położyć na talerzyk, a na wytopionym tłuszczu usmażyć ziemniaki. Osobno udusić w łyżce oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ziemniaki ładnie się zrumienią, dodać cebulę i boczek, wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Jaja lekko ubić z mlekiem, pieprzem i solą, a następnie przelać na patelnię o średnicy ok. 22 cm, z mocno rozgrzaną margaryną. Na usmażonym omlecie ułożyć ziemniaki, zawinąć brzegi do środka i ostrożnie przełożyć na ogrzany talerz, pomagając sobie drewnianą łopatką. Podawać na obiad lub kolację jeść z sałatką z pomidorów.
5 jaj, 10 dag wędzonej szynki, 3-4 pieczarki, 3 łyżki mleka lub wody, 2 łyżki margaryny lub oleju, pieprz, sól
Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Pieczarki umyć, drobno pokroić i usmażyć na tej samej patelni, dokładając nieco tłuszczu. Jaja ubić z mlekiem i przyprawami, dodać szynkę i pieczarki, wymieszać. Patelnię po pieczarkach starannie wytrzeć papierowym ręcznikiem, następnie rozgrzać na niej resztę tłuszczu i wlać masę jajeczną. Usmażyć omlet, zwinąć w rulon, przełożyć na ogrzany talerz. Podawać jako danie obiadowe lub kolacyjne z dodatkiem zielonej sałaty z pomidorami w sosie winegret.
5 jaj, po pół pęczka szczypiorku i koperku, łyżka śmietany lub majonezu, łyżeczka musztardy, kilka liści sałaty, sól, pieprz
Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Z białek ściąć od spodu plasterek, aby leżały równo. Żółtka rozetrzeć z posiekaną zieleniną, śmietaną lub majonezem, musztardą i przyprawić do smaku. Napełnić masą połówki białek i ułożyć je na liściach sałaty. Farsz udekorować majonezem, posypać posiekanymi "piętkami" białka i szczypiorkiem.
6-8 jaj, 20-25 dag chudej szynki lub kiełbasy szynkowej, mały świeży ogórek, łyżka drobno posiekanego szczypiorku, słoik majonezu lub 3 łyżki majonezu i 4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżeczki chrzanu, cukier, kilka liści sałaty, pół pęczka natki pietruszki lub koperku, sól, pieprz
Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przeciąć wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i starannie rozetrzeć je z trzema łyżkami majonezu. Dodać drobno posiekaną wędlinę, szczypiorek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić połówki jaj farszem, tak by kształtem przypominały całe jaja. Ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, polać resztą majonezu wymieszanego z chrzanem lub sosem zrobionym ze śmietany i chrzanu, przyprawionym cukrem, solą i pieprzem. Udekorować gałązkami natki lub koperku oraz plasterkami świeżego ogórka
4 jaja ugotowane na twardo, po pęczku rzodkiewki i szczypiorku, 4 łyżki majonezu, łyżeczka sosu sojowego lub płynnej przyprawy do zupy, łyżeczka musztardy, 8-10 liści sałaty, sól
Rzodkiewki pokroić w plasterki, część odłożyć. Jaja oraz szczypior bardzo drobno posiekać. Rozdrobnione składniki wymieszać z musztardą, dwiema łyżkami majonezu, sosem sojowym, ewentualnie doprawić solą. Liście sałaty umyć, osuszyć. Na każdy nałożyć trochę przygotowanej masy, zwinąć rulon. Oblać roladki pozostałym majonezem, przybrać plasterkami rzodkiewki.
Jaja z pieczarkami
- 5 jaj- 10 dag pieczarek- natka pietruszki lub szczypiorek- sałata- majonez- olej- pieprz- sól
Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce i udusić na oleju. Żółtka rozgnieść widelcem, połączyć z pieczarkami i posiekaną zieleniną. Doprawić solą i pieprzem. Otrzymaną masą napełnić białka jaj i ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą, udekorować majonezem lub gałązkami pietruszki
- 6 jajek na twardo- 3 łyżki masła- 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku- łagodna papryka- pieprz i sól do smaku- do przybrania:- liście sałaty- rzodkiewki
Jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wyjmij żółtka. Utrzyj żółtka z pozostałymi składnikami na jednolitą masę i wypełnij nią białka. Podawaj na listkach sałaty z przybraniem z rzodkiewek.
- 4 jajka na twardo- 1-2 łyżki siekanego szczypiorku- pół szklanki śmietany- żółtko (surowe lub gotowane)- sól- cukier- cytryna i nieco musztardy do smaku
Jajka obierz, przekrój wzdłuż na pół i ułóż na półmisku. Żółtko rozetrzyj z musztardą i cukrem na jednolitą masę. Pod koniec dodawaj po trochu śmietany. Wymieszaj sos ze szczypiorkiem i dopraw do smaku solą, cukrem i cytryną. Sosem polej jajka. Półmisek można przybrać listkami sałaty.
- 4 jajka na twardo- pół szklanki majonezu- 2 korniszony- pomidor- cebula dymka- pół strąka papryki- plaster szynki lub chudego gotowanego mięsa- sól i pieprz do smaku- do posypania: łyżka posiekanej natki pietruszki
Jajka obierz, pokrój w plasterki lub na ćwiartki i ułóż na półmisku. Warzywa i mięso drobno posiekaj. Wymieszaj z majonezem, dodaj sól i pieprz. Sosem polej jajka i posyp z wierzchu zieloną pietruszką.
Wiola66666