Cw 18022002.doc

(27 KB) Pobierz
Temat: Budowa bakterii materiałów ropnych

 

 

Temat: Budowa bakterii materiałów ropnych.                             18. 02. 2002

 

Materiały ropne powstają jako następstwa działania drobnoustrojów i mechanizmów obronnych. Pobiera się materiały ropne przy pomocy wymazówek, igieł i strzykawek, również śródoperacyjnie.

 

W pracowni mikrobiologicznej:

1.      wykonanie preparatu, barwienie metodą Grama

2.      Posiew na podłoża głównie McConkeya, Chapmana, z cetrynidem.

Gdy podejrzewamy bakterie beztlenowe posiewa się na podłoże dodatkowo wzbogacone krwią  i inkubuje w warunkach beztlenowych.

3.      Opis wyrosłych kolonii, wykonanie antybiogramów.

 

W ostrych zakażeniach ropnych – skrócenie cyklu badania do 1 doby przez wykonanie bezpośredniego antybiogramu do. Materiał posiewa się bezpośrednio na podłoże Muller-Hintona i układa krązki z antybiotykami. Po dobie wiemy jakie to bakterie i jakie antybiotyki są na nie skuteczne. To jest wiarygodne tylko wtedy, gdy w materiale jest jeden gatunek bakterii. Jeśli więcej gatunków – taki antybiogram nie jest wiarygodny i trzeba wykonywać go dla poszczególnych bakterii.

 

Procesy ostre – 1 gatunek, przewlekłe – kilka gatunków.

 

Wykonanie badania:

-          gronkowce (najważniejszy Staphylococcus aureus)

-          pałeczki Enterobakteriaceae (E. Coli, Proteus)

-          pałeczki Pseudomonas

-          paciorkowce ropne

-          dwoinki płuc

-          dwoinki zapalenia płuc

-          dwoinki zapalenia opon nózgowo-rdzeniowych

-          pałeczki Haemophilus

-          bakterie beztlenowe (najczęściej z rodzaju Bacteroides, Clostridium)

 

Gronkowce:

-          małe, kuliste, Gram (+)

-          dobrze rosną na podłożu sztucznym

-          podłoże wybiórczo – różnicujące Champmana (NaCl i mannitol)

-          są mało wrażliwe na zmiany warunków zewnętrznych

 

Staphylococcus  aureus, saprophiticus i epidermidis są najważniejsze. Pozostałe gatunki najczęściej towarzyszą, niektóre są patogenne głównie dla zwierząt.

 

Staphylococcus aureus – łatwo adaptuje się do warunków, wytwarza różne substancje biologiczne (czynniki zjadliwości, chorobotwórczości). Mogą one ułatwiać kolonizację i inwazję komórek lub działać bezpośrednio na komórki gospodarza. Komórki gronkowców mogą produkować około 30 czynników np. toksyny.Produkowane czynniki to:

q         koagulaza (enzym powodujący wytrącanie z roztworu osocza fibrynogenu) – komórki otoczone siateczką włóknika są mniej narażone na działanie mechanizmów ochronnych i jedna z najbardziej stałych cech gronkowców to identyfikacja bakteryjna

q         czynnik zlepiający (zlepienie komórek w obecności osocza krwi w duże  konglameraty; takie komórki są mniej podatne na mechanizmy ochronne)

q         leukocydyna – toksyna działająca na komórki żerne, powoduje zmniejszenie ich ruchliwości, śmierć co powoduje spadek efektywności fagocytozy; kom. mogą łatwiej penetrować w głąb tkanki

q         hialuronidaza – działa na tkankę łączną powodując jej rozluźnienie, łatwiejszą penetrację kom. bakteryjnych w głąb tkanki

q         penicylinaza

q         dezoksyrybonukleazy

q         lipazy

q         hemolizyny (toksyny, szkodliwie działające na krwinki czerwone)

q         enterotoksyny – działają na przewód pokarmowy człowieka, jest 7 typów A, B, C1, C2, D, E, F, wszystkie są toksyczne, powodują u ludzi zatrucia pokarmowe, są ciepłostałe (utrzymują temperaturę 100 stopni C) oraz są stabilne w niskim pH, zatrucia tymi toksynami – najczęściej przez mleko i jego przetwory.

 

Zatrucia toksynami związane są najczęściej z zapaleniami wymion krowich, nie ulegają inaktywacji podczas pasteryzacji. Po spożyciu sałatek, pasztetów, mięsa – kontakt z toksynami i objawy po 0.5 – 0.6 godz. po spozyciu, nudności, wymioty, bóle głowy, biegunka. Po mniej więcej 6 – 12 godz. objawy ustępują samoistnie.

 

Enterotoksyna typu B -

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin