LAMBADA
Ciasto:4 jajka,
1szkl.cukru,
1/2 szkl.mąki pszennej ,
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
1łyczeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Wykonanie: Ubić białka na sztywną pianę ,dodać
cukier ,ocet i żółtka. wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek .Całość wymieszać delikatnie łyżką i wyłożyć na wysmarowana podłużną blaszkę. piec ok.30 min tem.170 -180 stopni
ostudzić biszkopt i nasączyć sokiem pomararańczowym
Masa: 1litr soku pomarańczowego
2 budynie śmietankowe z cukrem
Ugotować budyń na soku i gorący wylać
na nasączony uprzedni biszkopt.
Bita śmietana: 1/2 litra śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1/2 szkl. zimnego mleka
2 łyżki żelatyny
kilka kropli olejku pomarańczowego
Śmietanę ubić mikserem na sztywno i dodać cukier
Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, gdy napęcznieje lekko podgrzać(nie gotować) .
Ostudzoną żelatynę dodać do śmietany .
Wyłożyć bitą śmietanę na zimny budyń pomarańczowy,
Posypać startą gorzką czekoladą lub dowolną polewą
Wiola66666