Ciasto na pierogi .Podstawą dobrego ciasta pierogowego jest dobra mąka . Ja używam mąki DIAMANT , cena ok. 2 .40 kg.1 kg. mąki przesiewam do dużej miski ,solę ,dodaję olej (pół szklanki ) i ok . 2 -2.5 szklanki gorącej wody.szybko zagniatam ciasto .W miare potrzeby dodać wodę lub mąkę . Musi odstawać od ręki i nie lepić się .Odkrawam kawałek ciasta do wałkowania a resztę przykrywam ściereczką . Przed wałkowaniem przerabiam ciasto jeszcze raz . Podsypuję mąką - taką mączną mgiełką i wałkuję dość grubo (ciut grubiej niz zwykle sie to robi ) wykrawany krążek rozciągam w palcach i nakładam farsz .Przy zlepianiu robię falbanki i inne cuda . Robię duże pierogi -takie chłopskie .Nadzienie do ruskich ;6-8 średnich ziemniaków ugotować i potraktować gorące tłuczkiem 75 dkg. dobrego sera (wigotny ,nie kwaśny) zmielić 2 srednie cebule ,pokrojone w kosteczkę ,podsmażone na patelni na oleju 2 jajka całe ,pieprz ziołowy i sypka czerwona papryka słodka wymieszać ręką ,dosolić w razie potrzeby .Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem oleju .gotować 5-6 minut od wypłynięcia .Podawać ze skwareczkami ze słoninki i cebulką lub z kwasną śmietaną .Smacznego
Wiola66666