Placki_ziemniaczane.doc

(110 KB) Pobierz
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Przepis kulinarny w kategorii Inne, 9 marca 2010, 1 529 wyświetleń

kulinarne opinie (2) | podobne przepisy kulinarne | wersja do druku

Czasami mamy ochotę na proste, łatwe i szybkie danie. Placki ziemniaczane to potrawa znana chyba każdemu, każdy ma pewnie swój ulubiony przepis. To danie daje nieograniczone możliwości w komponowaniu dodatków.

Placki ziemniaczane

Spotykamy placki z serem, wędliną, cukinią, czosnkiem itd. Ja proponuję dziś podstawową wersję, dla mnie najsmaczniejszą.

Składniki (ok. 20 placków)

·         1 kg ziemniaków

·         1 jajko

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1 pęczek szczypiorku

·         sól, pieprz

·         olej do smażenia

·         gęsta śmietana

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar płynu, dodajemy jajko i mąkę. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek siekamy i połowę wsypujemy do masy ziemniaczanej. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy i nakładamy niewielkie porcje na patelnię. Smażymy wszystkie placki, te które są już gotowe trzymamy w cieple. Podajemy z kleksem gęstej kwaśniej śmietany i posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin