Dieta Colette Lefort
Francuska dietetyczka nie zaleca ograniczania ilości jedzenia. Przestrzega jednak przed najadaniem się do syta, jeśli chcemy schudnąć.
Oto zasady jej diety:
Węglowodany (grupa 2) i białka (grupa 1) możemy łączyć ze wszystkimi warzywami i z większością owoców ? oprócz bananów. Do przygotowania potraw nie używamy jednocześnie oleju i margaryny, smalcu i masła, smalcu (do smażenia) i śmietany (do zabielenia). Do posiłku pijemy gorzką kawę lub herbatę, między posiłkami wodę mineralną. Zabronione są sosy (oprócz winegret), słodycze i alkohol.
Przykładowy jadłospis
• Śniadanie (do wyboru):
sałatka owocowa, jogurt odtłuszczony, herbata lub kawa (mogą być ze słodzikiem). Płatki zbożowe z sezonowymi owocami, herbata lub kawa.
• Obiad (do wyboru):
ryba pieczona w piecyku lub w folii, warzywa na parze, gotowana fasolka szparagowa. Ciemny makaron z olejem, czosnkiem, pieprzem tureckim i warzywami na parze oraz sałata z winegretem.
• Kolacja (do wyboru):
cielęcina z kabaczkiem z rusztu, przesmażona fasolka szparagowa. Ciemny ryż z warzywami, przyprawiony sokiem cytrynowym.
babciagapcia