Pełnia życia FITONICS maja błaszczyszyn cz 3.pdf

(7696 KB) Pobierz
206964243 UNPDF
nym posiłkiem, pozbawionym żywych enzymów, z:ri.yjesz kapsułkę lub tabletkę
enzymalyo.lI:h w rym właśnie miejscu spełni swoje z:rd:rnie. Nadtrawienie posiłku
zmnicjsvy obciążenie, szczególnie trzustki, ułatwiając cały proces trawienia i oszczę-
dzaj:\c z:rpasy enzymatyczne.
Wi~:kszośćludzi myśli o żołądku jak o worku, do którego wrzuca się jedzenie,
nie zd:tjąc sobie sprawy z jego złożonej budowy i funkcji i z tego, że można mu
IIl:trwić lub utrudnić pracę. Czym większe trawienie wstępne, tym łatwiejsza praca
'i.olądka i dalszych części układu pokarmowego.
Okres wstępnego, "zewnętrznego" trawienia w górnej części żołądka trwa 30-
()O minut. W dolnej części wydzielany jest kwas solny i enzymy, które kontynuują
proces trawienia. Tu trawione jest białko, co nie jest łatwą pracą dla żołądka, szcze-
gólnie jeśli jest to białko zwierzęce. Przy wzmożonej kwasowości, aktywność ro-
ślinnych enzymów z pożywienia zostaje zahamowana. Dojdą znów do głosu w
jelicie cienkim, wspomagając pracę enzymów trzustkowych. Wielu żywieniowców
i lekarzy błędnie sądzi, że enzymy roślinne są niszczone w żołądku i dlatego są
prawie bez wartości. Najnowsze badania dowiodły czegoś wręcz przeciwnego.
Suplementy enzymatyczne mogą być brane nawet pomiędzy posiłkami, wcho-
dząc do rezerwy enzymatycznej.
Dr Max Wolf i Dr Karl Ransberger podawali doustnie enzymy znakowane izo-
tOpowo. Znaleźli je potem w wątrobie, śledzionie, nerkach, mięśniu sercowym,
płucach, dwunasmicy i w moczu. Obala to powszechny pogląd, że podane doust-
nie enzymy, jako białko zostają strawione i zniszczone w żołądku.
Z enzymatycznych preparatów pomocniczych znany jest Beano, rozkładający
cukry zawarte w nasionach fasoli, grochu, soi - nie powstają wtedy nieprzyjemne
gazy. Lactaid rozkłada cukier mleczny - laktozę, pozwalając na picie mleka oso-
bom, które go nie tolerują. Surowe mleko zawiera odpowiednie enzymy, lecz pro-
ces pasteryzacji je niszczy. Laktaid to próba dodawania do produktu tego co zostało
z niego fabrycznie usunięte.
Jako wynik wzrastającego zainteresowania tym problemem produkowane są
obecnie tabletki zawierające enzymy wspomagające trawienie wszystkich rodzajów
produktów. Są tam proteazy - do trawienia białek, lipazy - tłuszczów i amylazy -
węglowodanów.
Suplementy enzymatyczne wspomagają trawienie, likwidują zaparcia, ułatwia-
ją chudnięcie i tym samym poprawiają stan zdrowia. Regularnie stosują preparat
';lIper Enzymes firmy NOW, zauważając wyraźną poprawę parametrów zdrowia i
•'gran iczenie nadmiernego apetyru.
Narodowa Informacja Medyczna opublikowała w 1993 roku następujące dane
,IL\Stanów Zjednoczonych (cyfry dotyczą jedlH'go roku):
116 609 - przypadków śmierci z powodu rab przewodu pokarmowego,
20 000 000 - chorych na kamicę żółciową,
666 000 000 - zgłoszeń zgagi,
20 000 000 - przypadków śmierci z poworłu choróh układu trawiennego,
22 300 000 - dni nieobecności w pracy z powodu mlTcj niestrawności,
4500 000 - osób przebywających w ,z"iedll z powodu nicxrrawności - liczba
LI stanowiła 13% wszystkich hospitalizow.mych,
5 800 000 - operacji przewodu pokarmowego, co stanowiło 7'X) wszystkich
przeprowadzonych operacji.
Nie wiem jak podobna statystyka wygląda w Polsce, ale muszę przyznać, że
.yfry te dają wiele do myślenia.
iestrawność jest nieprzyjemną i zupełnie zbędną dolegliwością. Objawy są
h.rrdzo różnorodne i obejmują: bóle w klatce piersiowej, zgagę, gazy, mdłości, wzdę-
• ia, odbijanie, nieprzyjemny zapach z ust i skóry, bóle głowy, nadciśnienie, bóle
l,/, rnej i dolnej części brzucha, uczucie zmęczenia, irytację, depresję, bezsenność,
koszmaty senne, skurcze, zaparcia, biegunki, skurcze jelit, alergie pokarmowe, uza-
I,-i.nienie od leków, brak pamięci, trudności w koncentracji.
Wszystkie te objawy mają źródło w zaburzeniach trawienia. A główną ich przy-
I/)'ną jest pozbawienie enzymów, gotowane i przetwarzane jedzenie. Możesz mieć
wątpliwości czy potrzebne są ci dodatkowe enzymy jeśli nie masz problemów z
l rawieniem i jesz dużo świeżego, surowego pożywienia,
Pamięraj, że zawsze warto oszczędzać swoje zasoby enzymatyczne. Na przykład
58
59
206964243.002.png
enzymy s;1 szyhcll'j wY.ywane podczas choroby, upałów, silnych mrozów i wyczer-
pującc] Ilracy IlIh ćwiczeń sportowych. Z powodu zanieczyszczenia i nadmiernego
ZlIY.yci~glehy, produkty rolne nie zawierają takich subst.mcji odżywczych jakie są
n.un Ilil"l1~,dnc, dlatego ważne jest uzupełnianie braków i gromadzenie energii.
Nie '/.;q)()]llinaj że:
ol'~I".:rgia jest esencją życia.
ol )0 gromadzenia energii potrzebne są enzymy.
° hlZymy zawarte w pożywieniu oszczędzają twoją energi~.
°prawidłowo strawione pożywienie daje organizmowi więcej energii.
Wspomniałam już, że produkcja enzymów zmniejsza sit; z wiekiem. Zaawanso-
wany wiek i chroniczne choroby charakteryzują sit; niskim poziomem enzymów.
Lecz nie musi tak być. Dodając preparaty enzymatyczne i jedząc więcej surowych
produktów możesz zaoszczędzić własne zasoby enzymatyczne i może przedłużyć
życie.
Obserwacje naukowe dowodzą, że możemy dodać sobie zdrowych, aktywnych
i szczęśliwych lat życia. Zwierzęta laboratoryjne żywione surową karmą żyją o 30
procent dłużej niż zwierzęta hodowane na gotowanym jedzeniu. Jeśli to sarno do-
tyczy ludzi, będziesz mógł przedłużyć życie o co najmniej 20 zdrowych lat! Japoń-
czycy, u których średnia życia jest dłuższa niż w innych rozwiniętych krajach, jedzą
surowe ryby i owoce morza. Warzywa gorują bardzo krótko i używają dużo rarnari,
miso i sosu sojowego - produktów fermentowanych, z wysoką aktywnością enzy-
maryczną. Fermentowane produkty sojowe używane są w Azji od tysięcy lat i nie-
zwykle cenione za właściwości ułatwiające trawienie. w Abhazi żyjący na Kaukazie,
odznaczający się niezwykłą długowiecznością jedzą dużo bogatej w enzymy kapu-
sty kiszonej i surowy jogurt, również zawierający enzymy.
6
PRODUKTY WYSOKOENERGETYCZNE
"Jeśli na modnym, londyńskim przyjęciu SpOI blt,~ księżnę Dianę, nie należało
Icj częstować krakersem z kawiorem. Księżna. podollllil: j~lk inni członkowie rodzi-
Ily królewskiej (łącznie z Fergie), gwi;mly rock.: i inn« vn.ikomitości, oraz wielu
I\rytyjczyków - złapała bakcyla Hay - system zdrowego odżywiania się (opracowa-
li)' na początku stulecia przez lekarza alllClyk~1I1skiego . - Willi;\I11a Howarda Hay),
który nie zaleca, między innymi, łączenia białka i skrobi w rym samym posiłku".
"The Diet That Works for Di" Fitness, Jan-Fab. 19%.
Super modelki: Karen Aleksander i Claudia Schiffer. Plarynowc gwiazdy: Reba
McIntire i Cher. Osobowości telewizyjne: Susanne Sommers, Maty Hart, Candice
l\crgen. Gwiazdy Hollywood: Gene Hachman, Woody Horrelson, Ted Danson.
Co łączy te wszystkie znane osoby?
Wszyscy stosowali i wyrażali swój entuzjazm dla DIETY ŻYCIA i systemu
komponowania posiłków.
W Polsce wielu aktorów: Michał Bajor, Bożena Dykiel, Magda Zawadzka, Ali-
.ja Reslich-Modlińska i wiele innych osób stosowało dłużej lub krócej ten system
odżywiania.
Pionierzy Medycyny Naturalnej: Dr. W H. Hay, Dr N. W \'V'alker i Dr Her-
bert Shelron opracowali sposób odżywiania wysokoenergetycznego, połączonego z
właściwym komponowaniem produktów.
DIETA ŻYCIA, oparta na tych zasadach, spowodowała upowszechnienie sy-
xternu najpierw w Ameryce i krajach anglojęzycznych, a potem na całym świecie.
mETA ŻYCIA to niezwykle tani system zdrowego odchudzania, zapobiegania
chorobom i gromadzenia energii życiowej. Zarówno w wielu krajach na świecie jak
i w Polsce lekarze zaczęli zalecać ten system swoim pacjentom.
Pacjenci Przychodni KOMED oraz tysiące listów, które otrzymuję od pierw-
szego wydania DIETY ŻYCIA w 1990 roku potwierdzają, że: stracili nadwagę,
zniknęły bóle i zmiany artretyczne, skończyły się kłopoty z zaparciem, ustąpiły
migrenowe bóle głowy, czują się pełni energii, nie muszą brać leków na nadkwaso-
re, nadciśnienie, nasennych, przeciwbólowych, uspokajających, skończyły się pro-
blemy z trądzikiem, łuszczycą, egzemą, zniknęła alergia, nawracające infekcje i
3(] Anthony J. Cichoke, Enzymes and Enzyme Therapy, Keats Publishing, 1994.
60
61
206964243.003.png
wiele innych prohkmów zdrowotnych.
Pr.twidlowr koniponowanie produktów spo/,ywCl.ych oszczędza energię zuży-
waną do t r.rwicuia, stąd jego rewelacyjne działanie w zapobieganiu i leczeniu wielu
choró]». '1 r.iwicnic zjedzonego pokarmu wymaga znaczuic więcej energii niż wszy-
stkic t n n« funkcje życiowe. Sam o tym zresztą wiesz. Przypomnij sobie jak się
czujesz po zjedzeniu obfitego posiłku - zazwyczaj masz ochotę na drzemkę.
( rclpowicdnie łączenie produktów (O narzędzie, które możesz wykorzystać, aby
zachować zdrowie. Podobny rodzaj narzędzia jak gimnastyka. To nie jest zasada,
którą musisz stosować na wszelką cenę, zawsze i mieć poczucie winy, gdy ją zła-
miesz. Jest (O wypróbowana i udowodniona formuła zapobiegająca zaparciom, ty-
ciu i problemom trawiennym. Już rosyjski naukowiec Iwan Pawłow zauważył, że
mięso i skrobia mają inny czas trawienia. Skrobia czyli chleb, ziemniaki czy maka-
ron opuszczają żołądek po mniej więcej 2 godzinach, a mięso po około 4 godzi-
nach. Jakież było jego zdziwienie, gdy spostrzegł, że mieszany posiłek - mięso ze
skrobią - potrzebuje aż 8 lub więcej godzin przebywania w żołądku, To oznacza, że
jadane codzienne kanapki - chleb z wędliną, serem lub jajkiem - hamburgery,
hot-dogi, mięso z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą - potrzebują 2 razy
więcej czasu na strawienie niż gdyby były jedzone oddzielnie w innych posiłkach.
Dwukrotnie dłużej może oznaczać dwukrotnie większe zużycie energii i enzymów.
Posiłki o chrakterze mieszanym - jak na przykład mięso i chleb - sprzyjają
zaparciom, w przeciwieństwie do mięsa z surówką w jednym posiłku, a chleba z
masłem, ogórkiem, pomidorem itp. w drugim posiłku."
Wspominany dr William Howard Hay był pionierem kierunku komponowa-
nia posiłków (po angielsku - food combining) . W wieku około 40 lar zaczął po-
ważnie chorować na chorobę Brighta - zapalenie nerek. Miał nadciśnienie, po-
większony mięsień sercowy 52
Medyczna diagnoza nie zostawiała mu już wiele lat życia. Ale zamiast poddać
się chorobie, dr Hay zainteresował się Medycyną Naturalną. Zaczął odżywiać się 'N
sposób naturalny i w ilościach umiarkowanych. W ciągu 3 miesięcy objawy choro-
by ustąpiły. Schudł 25 kilogramów i był bardziej sprawny niż kiedykolwiek przed-
rem. Zajął się propagowaniem idei leczenia chorób przez dietę, pomysł niepopu-
larny wśród lekarzy - wtedy i dziś. Dowodził, że medycyna znalazła się w ślepej
uliczce - lecząc objawy, a nie starając się usuwać przyczyn. Przykładem był jego
własny przypadek, całkowitego wyleczenia nieuleczalnej choroby. Wf miarę upły-
wu lat dr Hay stawał się coraz zdrowszy i silniejszy. W leczeniu swoich pacjentów
kładł główny nacisk na przeciwdziałanie nadmiernej kwasowości powstającej w
I1rganizmie na skutek niewłaściwego odżywiania.
Gdy białka - mięso, drób, ryby, jajka, produkty mleczne - oraz węglowodany-
chleb, ryż, ziemniaki, makaron, kasze są zjadallc w rym samym posiłku, co jest
.odzienną praktyką - na skutek upośledzonego trawienia powstaje nadmierna kwa-
sowość. Aby to zrozumieć konieczne jest przypomnienie prostych informacji z dzie-
,L',iny chemii. Białka rozkładane są w żołądku z udziałem kwasu solnego. Węglo-
wodany wymagają do wStl:;pnego trawienia ptialiną śliny, środowiska alkalicznego.
( .dy jemy dużo białka zmieszanego ze skrobią, skuteczność działania soków tra-
wiennych zostaje znacznie upośledzona. Jest za dużo kwasu aby skrobia została do
końca strawiona i nie wystarczająca ilość kwasu do strawienia białka. W rezultacie
prianina i kwas solny częściowo się neutralizują. Gdy białko nie jest do końca
strawione zaczyna gnić. Nie kompletnie strawione węglowodany - fermentują, a
niedorrawiony tłuszcz - jełczeje.
Efektem tych reakcji jest zakwaszenie organizmu.
Dr Hay opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu produktów w 1930
roku, wyprzedzając zainteresowanie naukowców rym zagadnieniem. Przekonywał
swoich pacjentów i czytelników aby unikali takich tradycyjnych kombinacji jak:
.hleb i mięso, kurczak i ryż, ryba i ziemniaki, jaja i makaron. Zamiast tego może-
111ykażdy ze składników oddzielnie łączyć z warzywami gotowanymi i surowymi.
(,() lat po opublikowaniu pracy dr Haya jego teoria jest wciąż znana jedynie w
wąskicli kręgach i całkowicie ignorowana przez "naukowców" od spraw żywienia i
I1gromną większość lekarzy. Jest dla mnie niezrozumiałe jak można uparcie zaprze-
.vać faktom!
Krytycy teorii komponowania produktów dowodzą, że większość produktów
naturalnych stanowi połączenie węglowodanów z białkiem - na przykład chleb i
'yż zawierają również białko obok dominującej skrobi. To prawda, lecz w jakże
znikomych ilościach. Zasada łączenia dotyczy produktów, w których dominuje
.illio białko, takich jak: mięso, drób, ryby, nabiał, albo węglowodany - zboża, zie-
31 Doris Grant, jean Joice .Fooo Combining for Health" Healing Arts Press, 1989.
32 Kathryn Marsden, "Jak łączyć różne pokarmy", Książka i Wiedza.
62
l
63
206964243.004.png
l [
rnniaki, raflllOW:llll' cukry. Tylko jedna grupa proclukrów naturalnych zawiera pra-
wic rówu« i!oś,·i białka i węglowodanów - są ro n.isiou.t roślin strączkowych -
~roch, Ersok, xoczcwica, soja, orzeszki ziemne. Doskonale wiemy, że są [Q procluk-
tli llo.~l· ,·i,"i.ko strawne - wywołujące gazy, wzdęcia.
/.:rs"d:1 nicłączenia białka i skrobi pozostaje aktualna, chcę jednak zapropollO-
w:rL-pl·"kl yczne i skuteczne jej zastosowanie.
(;dy układasz kombinacje produktów, skoncentruj sit; na głównych składni-
bili, nic zawracając sobie głowy odrobiną tartego sera, którym posypałeś danie.
l'odsrawową sprawą jest unikanie fanatyzmu w stosowaniu zasad. Możesz zjeść
nicdużą ilość jogurtu lub sera z ryżem, możesz dodać kilka kawałeczków kurczaka
do makaronu, lub ryby do ziemniaków - jeśli tylko te ilości są nieznaczne, a warzy-
wa dominuja.
Jeśli chodzi o mleko z płatkami śniadaniowymi - możesz je zastąpić mlekiem
sojowym, lub zjeść płatki popijając je herbatką owocową.
W krajach azjatyckich: Indiach, Chinach, Japonii ilości białka zwierzęcego do-
dawanego do dań są niewielkie - dominują natomiast węglowodany i warzywa. W
naszej kuchni odwrotnie, dominuje mięso, drób lub ryby, do tego duża ilość zie-
mniaków, chleba, kasz, makaronu, niewielka ilość gotowanej jarzyny i jeszcze
mniejsza porcja surówki - czasem potraktowana jako przybranie - garn i , które
większość osób pozostawia nietknięte na talerzu. Jeśli jesteś mięsożerny i nie mo-
żesz się bez niego obejść, najkorzystniej dla ciebie będzie zjeść mięso w towarzy-
srwie warzyw i sałatek.
To właśnie będzie zalecany ENERGETYCZNY OBIAD. Niewielkie ilości białka
stymulują i pobudzają myślenie. Jedzone z surówkami bogatymi w enzymy i goro-
wanyrni, zawierającymi błonnik warzywami są idealnym posiłkiem w środku dnia.
Węglowodany natomiast pobudzają mózg do wytwarzania serotoniny, która
wywołuje senność. Dlatego polecam WYCISZAJĄCĄ KOLAC]Ę, gdzie głównym
składnikiem jest skrobia uzupełniona warzywami.
Jedząc jeden rodzaj posiłku na obiad, a drugi na kolację niezwykle ułatwiasz
sobie życie.
Na przykład świetnym obiadem może być kurczak z miską zielonej sałaty, ryba
z surówką z kapusty; duża porcja mieszanej sałatki z dodatkiem jajek i/lub sera.
Gdy dzień jest chłodny możesz zjeść talerz zupy jarzynowej lub wypić herbatkę
ziołową,
Idealną kolacją będzie ryż z warzywami, '.up:r z kromkami razowego chleba,
ziemniaki z pieczarkami i warzywami lub makaron z sosem i warzywami.
Zauważono, że nabiał ze skrobią jest mniej obci:\ż:ri:!cy niż mięso połączone ze
skrobią. A więc możesz cieszyć się pizzą - z warzyw.uni i niewielką ilością sera.
Dla wegetarian, łączenie tofu - nadtrawionego bialk;r sojowego - ze skrobią nie
jest błędem.
Czy oznacza to, że nigdy nie możesz zjeść hambu"l',LT" ;lIri hot-doga? Pamięraj:
fASADY SĄ NARZĘDZIEM, A NIE BEZWZGU~[)NYM I)I~AWEM! Przestrze-
!',aj ich, gdy chcesz schudnąć, masz poważne problemy zdrowo['m; lub wyjątkowo
mało energii.
Przy różnych okazjach - święta, przyjęcia lub gdy masz wil'lIq ochotę - możesz
I.:\pomnieć o zasadzie. Parnięraj jednak aby zawsze takie micsz.u«: cl.mic uzupełnić
dużą porcję surówki.
Pamiętaj, że ty tu rządzisz, i że dni gdy przestrzegasz zasad, to dni kiedy gubisz
.lodarkowe kilogramy, gromadzisz energię i czujesz się wspaniale! I nie rylko wspa-
niule, ale również niezwykłe seksownie. Jak się zapewne domyślasz, seks wymaga
f1gromnego zapasu energii. A więc jeśli chcesz cieszyć się seksem, nie trać energii
n.t trawienie. Zaparcia są również wrogiem numer jeden seksu. Właściwe kornpo-
nowanie posiłków dostarcza energii i zapobiega zaparciom.
Wiele osób pyta czy można jeść desery i kiedy to należy robić aby sobie jak
n.ijmniej zaszkodzić. Większość deserów - ciasta, ciastka, budynie - zawiera skro-
I,i<;i rafinowany cukier i powinny być jedzone wyłącznie z posiłkami zawierający-
lIIi skrobię i warzywa. Nigdy nie po Energetycznym Obiedzie. Deser można łączyć
l wyciszającą Kolacją lub posiłkiem wegetariańskim.
Na kolację możesz zjeść na przykład gorącą warzywną zupę z razowym chle-
I«m, a na deser kawałek szarlotki lub ciasta z owocami.
64
6S
i
i
l
206964243.005.png
A jak jeśl: .<wió,eowoce?
DIF.T/\ /V( :1/\ mocno podkreślała, że owoce 1110;,11 a jeść wyłącznie same, na
pusty ;,01"1 lek.
N"jllowszc badania naukowe nieco zmieniły to zalecenie. Owoce są jednymi z
Il:ljlcpszych nośników enzymów.
-Po pierwsze, owoce łączą się doskonale z surowymi warzywami. Sałatka owo-
cowa może zawierać awokado i może jej towarzyszyć sałatka warzywna z nie-
tłustym (na przykład jogurtowym) sosem, Szczególnie w okresie upałów, po-
siłki owocowo-warzywne są bardzo wartościowe.
-Po drugie, niektóre owoce przyspieszają i ułatwiają trawienie białka, a inne
skrobi. Jest to nowe podejście w stosunku do DIETY ŻYCIA, ale też i wiedza
na temat enzymów zawartych w pożywieniu i ich znaczenia dla procesu tra-
wienia, bardzo się rozwinęła.
Poniżej wymieniam owoce usprawniające trawienie.
spróbować tost z razowego chleba z masłem orzechowym, plasterkami banana i
kiełkami.
Niezależnie od tego co jesz, o ile to pasuje, możesz zawsze dodać kiełki, najbar-
dziej żywą, rosnącą bombę enzymaryczną!"
Zauważ, że soczyste, kwaśniejsze owoce wspólpracujq dobrze z białkiem, a słod-
kie, bardziej mączyste ze skrobią.
Warzywa są neutralne i pasują do wszysrkicj.!'!ł:-iokz marchwi pasuje do płat-
ków, tarta marchewka też. Czym więcej enzymów rym lepiej. W wymienionych
przykładach nie tylko zwiększasz strawność posiłków. lecz wzbogacasz kompozycje
smakowe o niecodzienne zestawy, zmniejszając monotonię codziennego jedzenia.
Jeśli mieszasz owoce z innymi produktami, jedz razem lub natychmiast po, aby
trafiły do górnej części żołądka, gdzie zachodzi wstępne trawienie. Enzymy zawarte
w owocach ułarwią wtedy trawienie białka lub skrobi. Jeśli odczekasz godzinę lub
dwie i wtedy zjesz owoce, ryzykujesz niestrawność. Owoce jedzone między posił-
kami przeszkadzają kwaśnym sokom trawiennym w dolnej części żołądka. Należy
zatem odczekać około 4 godzin po obiedzie i 2-2,5 godzin po kolacji zanim zjesz
porcję owoców. A jeśli okazjonalnie zjesz posiłek mieszany - mięso i skrobię _
owoce zjedz dopiero po 8 godzinach.
DIETA ŻYC~ absolutnie wykreślała z jadłospisu gotowane owoce. I istotnie
surowe owoce są najbardziej wartościowe i zdrowe, ale pieczone jabłko, szarlotka
lub deser bananowy nie stanowią wielkiego odstępstwa od zasad. Jeśli czasem zda-
rzy ci się zjeść niewłaściwą kombinację produktów, dołącz do takiego posiłku ta-
bletkę enzymatyczną, która ułarwi proces trawienia. Staraj się jednak większość
dań przygotowywać zgodnie z zasadami.
Gdy zaczniesz już stosować prawidłowe komponowanie posiłków i czuć się W
związku z rym coraz lepiej, możesz spotkać się z opinią ze strony lekarza, iż jest to
bzdura, gdyż człowiek może strawić każdą kombinację produktów, ponadto jest
wszystkożercą podobnie jak szczur czy świnia. To prawda może strawić - ale jakim
kosztem! Nie zwracaj uwagi na rady lekarzy, którzy na studiach mieli aż ... 6
godzin wykładów z zakresu żywienia. Kieruj się własnym zdrowym rozsądkiem i
tym jak się czujesz po posiłku prawidłowo zestawionym, a jak po nieprawidłowo.
Nie ma lepszego dowodu niż stan zdrowia i samopoczucie. Spróbuj!
OWOCEPOMAGNĄCETRA~ĆB~ŁKO
Jabłka, morele, czarne jagody, grejfruty, kiwi, cytryny, nektarynki,
pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, kwaśne śliwki,
jeżyny, truskawki
OWOCE POMAGAJĄCE TRA~Ć SKROBIĘ
banany, daktyle, świeże i suszone figi, słodkie winogrona, mango,
papaja, słodkie gruszki, słodkie śliwki, rodzynki
Przykładem użycia owoców będzie kurczak lub indyk udekorowany plastrami
ananasa, kiwi i pomarańczy podany z sałatą z sosem cytlynowym, Inną kombina-
cją, którą mogę polecić jest sałatka ze świeżych owoców z jogurtem lub deser z
owoców i serów.
Do porcji mięsa doskonała może być zielona sałata z dodatkiem plasterków
truskawek, pomarańczy lub jeżyn zamiast pomidorów. Na deser, po mięsnym po-
siłku, możesz zjeść miseczkę truskawek udekorowanych jogurtem.
Doskonałym śniadaniem mogą być płatki z otrębami, plasterkami banana. ro-
dzynkami i mlekiem sojowym lub płatki owsiane z gruszką·
Ryż czy COllSCOllS z rodzynkami na kolację to też dobra kombinacja. Możesz
33 Zofia Merle "Słońce w talerzu", wyd. SPAR, Warszawa.
66
67
206964243.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin