Pełnia życia FITONICS maja błaszczyszyn cz 3.pdf
(
7696 KB
)
Pobierz
206964243 UNPDF
nym posiłkiem, pozbawionym żywych enzymów, z:ri.yjesz kapsułkę lub tabletkę
enzymalyo.lI:h w rym właśnie miejscu spełni swoje z:rd:rnie. Nadtrawienie posiłku
zmnicjsvy
obciążenie,
szczególnie trzustki, ułatwiając cały proces trawienia i oszczę-
dzaj:\c z:rpasy enzymatyczne.
Wi~:kszośćludzi myśli o żołądku jak o worku, do którego wrzuca się jedzenie,
nie zd:tjąc sobie sprawy z jego złożonej budowy i funkcji i z tego, że można mu
IIl:trwić lub utrudnić pracę. Czym większe trawienie wstępne, tym łatwiejsza praca
'i.olądka i dalszych części układu pokarmowego.
Okres wstępnego, "zewnętrznego" trawienia w górnej części żołądka trwa 30-
()O
minut. W dolnej części wydzielany jest kwas solny i enzymy, które kontynuują
proces trawienia. Tu trawione jest białko, co nie jest łatwą pracą dla żołądka, szcze-
gólnie jeśli jest to białko zwierzęce. Przy wzmożonej kwasowości, aktywność ro-
ślinnych enzymów z pożywienia zostaje zahamowana. Dojdą znów do głosu w
jelicie cienkim, wspomagając pracę enzymów trzustkowych. Wielu żywieniowców
i lekarzy błędnie sądzi, że enzymy roślinne są niszczone w żołądku i dlatego są
prawie bez wartości. Najnowsze badania dowiodły czegoś wręcz przeciwnego.
Suplementy enzymatyczne mogą być brane nawet pomiędzy posiłkami, wcho-
dząc do rezerwy enzymatycznej.
Dr Max Wolf i Dr Karl Ransberger podawali doustnie enzymy znakowane izo-
tOpowo. Znaleźli je potem w wątrobie, śledzionie, nerkach, mięśniu sercowym,
płucach, dwunasmicy i w moczu. Obala to powszechny pogląd, że podane doust-
nie enzymy, jako białko zostają strawione i zniszczone w żołądku.
Z enzymatycznych preparatów pomocniczych znany jest Beano, rozkładający
cukry zawarte w nasionach fasoli, grochu, soi - nie powstają wtedy nieprzyjemne
gazy. Lactaid rozkłada cukier mleczny - laktozę, pozwalając na picie mleka oso-
bom, które go nie tolerują. Surowe mleko zawiera odpowiednie enzymy, lecz pro-
ces pasteryzacji je niszczy. Laktaid to próba dodawania do produktu tego co zostało
z niego fabrycznie usunięte.
Jako wynik wzrastającego zainteresowania tym problemem produkowane są
obecnie tabletki zawierające enzymy wspomagające trawienie wszystkich rodzajów
produktów. Są tam proteazy - do trawienia białek, lipazy - tłuszczów i amylazy -
węglowodanów.
Suplementy enzymatyczne wspomagają trawienie, likwidują zaparcia, ułatwia-
ją chudnięcie i tym samym poprawiają stan zdrowia. Regularnie stosują preparat
';lIper Enzymes firmy NOW, zauważając wyraźną poprawę parametrów zdrowia i
•'gran iczenie nadmiernego apetyru.
Narodowa Informacja Medyczna opublikowała w 1993 roku następujące dane
,IL\Stanów Zjednoczonych (cyfry dotyczą jedlH'go roku):
116 609 - przypadków śmierci z powodu rab przewodu pokarmowego,
20 000 000 - chorych na kamicę
żółciową,
666 000 000 - zgłoszeń zgagi,
20 000 000 - przypadków śmierci z
poworłu
choróh układu trawiennego,
22 300 000 - dni nieobecności w pracy z powodu mlTcj niestrawności,
4500 000 - osób przebywających w ,z"iedll z powodu nicxrrawności - liczba
LI
stanowiła 13% wszystkich hospitalizow.mych,
5 800 000 - operacji przewodu pokarmowego, co stanowiło
7'X)
wszystkich
przeprowadzonych operacji.
Nie wiem jak podobna statystyka wygląda w Polsce, ale muszę przyznać, że
.yfry te dają wiele do myślenia.
iestrawność jest nieprzyjemną i zupełnie zbędną dolegliwością. Objawy są
h.rrdzo różnorodne i obejmują: bóle w klatce piersiowej, zgagę, gazy, mdłości, wzdę-
• ia, odbijanie, nieprzyjemny zapach z ust i
skóry,
bóle głowy, nadciśnienie, bóle
l,/,
rnej i dolnej części brzucha, uczucie zmęczenia, irytację, depresję, bezsenność,
koszmaty senne, skurcze, zaparcia, biegunki, skurcze jelit, alergie pokarmowe, uza-
I,-i.nienie od leków, brak pamięci, trudności w koncentracji.
Wszystkie te objawy mają źródło w zaburzeniach trawienia. A główną ich przy-
I/)'ną
jest pozbawienie enzymów, gotowane i przetwarzane jedzenie. Możesz mieć
wątpliwości czy potrzebne są ci dodatkowe enzymy jeśli nie masz problemów z
l
rawieniem i jesz dużo świeżego, surowego pożywienia,
Pamięraj, że zawsze warto oszczędzać swoje zasoby enzymatyczne. Na przykład
58
59
enzymy s;1 szyhcll'j wY.ywane podczas choroby, upałów, silnych mrozów i wyczer-
pującc]
Ilracy IlIh ćwiczeń sportowych. Z powodu zanieczyszczenia i nadmiernego
ZlIY.yci~glehy, produkty rolne nie zawierają takich subst.mcji odżywczych jakie są
n.un Ilil"l1~,dnc, dlatego ważne jest uzupełnianie braków i gromadzenie energii.
Nie
'/.;q)()]llinaj że:
ol'~I".:rgia jest esencją życia.
ol
)0
gromadzenia energii potrzebne są enzymy.
° hlZymy zawarte w pożywieniu oszczędzają twoją energi~.
°prawidłowo strawione pożywienie daje organizmowi więcej energii.
Wspomniałam już, że produkcja enzymów zmniejsza sit; z wiekiem. Zaawanso-
wany wiek i chroniczne choroby charakteryzują sit; niskim poziomem enzymów.
Lecz nie musi tak być. Dodając preparaty enzymatyczne i jedząc więcej surowych
produktów możesz zaoszczędzić własne zasoby enzymatyczne i może przedłużyć
życie.
Obserwacje naukowe dowodzą, że możemy dodać sobie zdrowych, aktywnych
i
szczęśliwych
lat życia. Zwierzęta laboratoryjne żywione surową karmą żyją o 30
procent dłużej niż zwierzęta hodowane na gotowanym jedzeniu. Jeśli to sarno do-
tyczy ludzi, będziesz mógł przedłużyć życie o co najmniej 20 zdrowych lat! Japoń-
czycy, u których średnia życia jest dłuższa niż w innych rozwiniętych krajach, jedzą
surowe ryby i owoce morza. Warzywa gorują bardzo krótko i używają dużo rarnari,
miso i sosu sojowego - produktów fermentowanych, z wysoką aktywnością enzy-
maryczną. Fermentowane produkty sojowe używane są w Azji od tysięcy lat i nie-
zwykle cenione za właściwości ułatwiające trawienie.
w
Abhazi żyjący na Kaukazie,
odznaczający się niezwykłą długowiecznością jedzą dużo bogatej w enzymy kapu-
sty kiszonej i surowy jogurt, również zawierający enzymy.
6
PRODUKTY WYSOKOENERGETYCZNE
"Jeśli na modnym, londyńskim przyjęciu
SpOI
blt,~ księżnę Dianę, nie należało
Icj częstować krakersem z kawiorem. Księżna. podollllil: j~lk inni członkowie rodzi-
Ily królewskiej (łącznie z Fergie), gwi;mly rock.: i inn« vn.ikomitości, oraz wielu
I\rytyjczyków - złapała bakcyla Hay - system zdrowego odżywiania się (opracowa-
li)' na początku stulecia przez lekarza alllClyk~1I1skiego . - Willi;\I11a Howarda Hay),
który nie zaleca, między innymi, łączenia białka i skrobi w rym samym posiłku".
"The Diet That Works for Di" Fitness, Jan-Fab. 19%.
Super modelki: Karen Aleksander i Claudia Schiffer. Plarynowc gwiazdy: Reba
McIntire i Cher. Osobowości telewizyjne: Susanne Sommers, Maty Hart, Candice
l\crgen. Gwiazdy Hollywood: Gene Hachman, Woody Horrelson, Ted Danson.
Co łączy te wszystkie znane osoby?
Wszyscy stosowali i wyrażali swój entuzjazm dla DIETY ŻYCIA i systemu
komponowania posiłków.
W Polsce wielu aktorów: Michał Bajor, Bożena Dykiel, Magda Zawadzka, Ali-
.ja Reslich-Modlińska i wiele innych osób stosowało dłużej lub krócej ten system
odżywiania.
Pionierzy Medycyny Naturalnej: Dr. W H. Hay, Dr N. W \'V'alker
i
Dr Her-
bert
Shelron opracowali sposób odżywiania wysokoenergetycznego, połączonego z
właściwym komponowaniem produktów.
DIETA ŻYCIA, oparta na tych zasadach, spowodowała upowszechnienie
sy-
xternu najpierw w Ameryce i krajach anglojęzycznych, a potem na całym świecie.
mETA ŻYCIA to niezwykle tani system zdrowego odchudzania, zapobiegania
chorobom i gromadzenia energii życiowej. Zarówno w wielu krajach na świecie jak
i
w Polsce lekarze zaczęli zalecać ten system swoim pacjentom.
Pacjenci Przychodni KOMED oraz tysiące listów, które otrzymuję od pierw-
szego wydania DIETY ŻYCIA w 1990 roku potwierdzają, że: stracili nadwagę,
zniknęły bóle i zmiany artretyczne, skończyły się kłopoty z zaparciem, ustąpiły
migrenowe bóle głowy, czują się pełni energii, nie muszą brać leków na nadkwaso-
re, nadciśnienie, nasennych, przeciwbólowych, uspokajających, skończyły się pro-
blemy z trądzikiem, łuszczycą, egzemą, zniknęła alergia, nawracające infekcje i
3(]
Anthony J. Cichoke, Enzymes and Enzyme Therapy, Keats Publishing, 1994.
60
61
wiele innych prohkmów zdrowotnych.
Pr.twidlowr koniponowanie produktów spo/,ywCl.ych oszczędza energię zuży-
waną do
t
r.rwicuia, stąd jego rewelacyjne działanie w zapobieganiu i leczeniu wielu
choró]». '1
r.iwicnic zjedzonego pokarmu wymaga znaczuic więcej energii niż wszy-
stkic
t
n n« funkcje życiowe. Sam o tym zresztą wiesz. Przypomnij sobie jak się
czujesz po zjedzeniu obfitego posiłku - zazwyczaj masz ochotę na drzemkę.
( rclpowicdnie łączenie produktów
(O
narzędzie, które możesz wykorzystać, aby
zachować zdrowie. Podobny rodzaj narzędzia jak gimnastyka. To nie jest zasada,
którą musisz stosować na wszelką cenę, zawsze i mieć poczucie winy, gdy ją zła-
miesz. Jest
(O
wypróbowana i udowodniona formuła zapobiegająca zaparciom, ty-
ciu i problemom trawiennym. Już rosyjski naukowiec Iwan Pawłow zauważył, że
mięso i skrobia mają inny czas trawienia. Skrobia czyli chleb, ziemniaki czy maka-
ron opuszczają żołądek po mniej więcej 2 godzinach, a mięso po około 4 godzi-
nach. Jakież było jego zdziwienie, gdy spostrzegł, że mieszany posiłek - mięso ze
skrobią - potrzebuje aż 8 lub więcej godzin przebywania w
żołądku,
To oznacza, że
jadane codzienne kanapki - chleb z wędliną, serem lub jajkiem - hamburgery,
hot-dogi, mięso z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą - potrzebują 2 razy
więcej czasu na strawienie niż gdyby były jedzone oddzielnie w innych posiłkach.
Dwukrotnie dłużej może oznaczać dwukrotnie większe zużycie energii i enzymów.
Posiłki o chrakterze mieszanym - jak na przykład mięso i chleb - sprzyjają
zaparciom, w przeciwieństwie do mięsa z surówką w jednym posiłku, a chleba z
masłem, ogórkiem, pomidorem itp. w drugim
posiłku."
Wspominany dr William Howard Hay był pionierem kierunku komponowa-
nia posiłków (po angielsku - food combining) . W wieku około 40 lar zaczął po-
ważnie chorować na chorobę Brighta - zapalenie nerek. Miał nadciśnienie, po-
większony mięsień sercowy
52
Medyczna diagnoza nie zostawiała mu już wiele lat życia. Ale zamiast poddać
się chorobie, dr Hay zainteresował się Medycyną Naturalną. Zaczął odżywiać się
'N
sposób naturalny i w ilościach umiarkowanych. W ciągu 3 miesięcy objawy choro-
by ustąpiły. Schudł 25 kilogramów i był bardziej sprawny niż kiedykolwiek przed-
rem. Zajął się propagowaniem idei leczenia chorób przez dietę, pomysł niepopu-
larny wśród lekarzy - wtedy
i
dziś. Dowodził, że medycyna znalazła się w ślepej
uliczce - lecząc objawy, a nie starając się usuwać przyczyn. Przykładem był jego
własny przypadek, całkowitego wyleczenia nieuleczalnej choroby.
Wf
miarę upły-
wu lat dr Hay stawał się coraz zdrowszy i silniejszy. W leczeniu swoich pacjentów
kładł główny nacisk na przeciwdziałanie nadmiernej kwasowości powstającej w
I1rganizmie na skutek niewłaściwego odżywiania.
Gdy białka - mięso, drób, ryby, jajka, produkty mleczne - oraz węglowodany-
chleb, ryż, ziemniaki, makaron, kasze są zjadallc w rym samym posiłku, co jest
.odzienną praktyką - na skutek upośledzonego trawienia powstaje nadmierna kwa-
sowość. Aby to zrozumieć konieczne jest przypomnienie prostych informacji z dzie-
,L',iny chemii. Białka rozkładane są w żołądku z udziałem kwasu solnego. Węglo-
wodany wymagają do wStl:;pnego trawienia ptialiną śliny, środowiska alkalicznego.
( .dy
jemy dużo białka zmieszanego ze skrobią, skuteczność działania soków tra-
wiennych zostaje znacznie upośledzona. Jest za dużo kwasu aby skrobia została do
końca strawiona i nie wystarczająca ilość kwasu do strawienia białka. W rezultacie
prianina
i
kwas solny częściowo się neutralizują. Gdy białko nie jest do końca
strawione zaczyna gnić. Nie kompletnie strawione węglowodany - fermentują, a
niedorrawiony tłuszcz - jełczeje.
Efektem tych reakcji jest zakwaszenie organizmu.
Dr Hay opublikował swoją pierwszą książkę o łączeniu produktów w
1930
roku, wyprzedzając zainteresowanie naukowców rym zagadnieniem. Przekonywał
swoich pacjentów i czytelników aby unikali takich tradycyjnych kombinacji jak:
.hleb i mięso, kurczak i ryż, ryba
i
ziemniaki, jaja i makaron. Zamiast tego może-
111ykażdy ze składników oddzielnie łączyć z warzywami gotowanymi i surowymi.
(,() lat po opublikowaniu pracy dr Haya jego teoria jest wciąż znana jedynie w
wąskicli
kręgach i całkowicie ignorowana przez "naukowców" od spraw żywienia i
I1gromną większość lekarzy. Jest dla mnie niezrozumiałe jak można uparcie zaprze-
.vać faktom!
Krytycy
teorii komponowania produktów dowodzą, że większość produktów
naturalnych stanowi połączenie węglowodanów z białkiem - na przykład chleb i
'yż zawierają również białko obok dominującej skrobi. To prawda, lecz w jakże
znikomych ilościach. Zasada łączenia dotyczy produktów, w których dominuje
.illio białko, takich jak: mięso, drób,
ryby,
nabiał, albo węglowodany - zboża, zie-
31
Doris Grant, jean Joice .Fooo Combining for Health" Healing Arts Press, 1989.
32
Kathryn Marsden, "Jak łączyć różne pokarmy", Książka i Wiedza.
62
l
63
l
[
rnniaki, raflllOW:llll' cukry. Tylko jedna grupa proclukrów naturalnych zawiera pra-
wic rówu« i!oś,·i białka i węglowodanów - są ro n.isiou.t roślin strączkowych -
~roch, Ersok, xoczcwica, soja, orzeszki ziemne. Doskonale wiemy, że są
[Q
procluk-
tli
llo.~l· ,·i,"i.ko strawne - wywołujące gazy, wzdęcia.
/.:rs"d:1 nicłączenia białka i skrobi pozostaje aktualna, chcę jednak zapropollO-
w:rL-pl·"kl yczne i skuteczne jej zastosowanie.
(;dy układasz kombinacje produktów, skoncentruj sit; na głównych składni-
bili,
nic zawracając sobie głowy odrobiną tartego sera, którym posypałeś danie.
l'odsrawową sprawą jest unikanie fanatyzmu w stosowaniu zasad. Możesz zjeść
nicdużą ilość jogurtu lub sera z ryżem, możesz dodać kilka kawałeczków kurczaka
do makaronu, lub ryby do ziemniaków - jeśli tylko te ilości są nieznaczne, a warzy-
wa dominuja.
Jeśli chodzi o mleko z płatkami śniadaniowymi - możesz je zastąpić mlekiem
sojowym, lub zjeść płatki popijając je herbatką owocową.
W krajach azjatyckich: Indiach, Chinach, Japonii ilości białka zwierzęcego do-
dawanego do dań są niewielkie - dominują natomiast węglowodany i warzywa. W
naszej kuchni odwrotnie, dominuje mięso, drób lub ryby, do tego duża ilość zie-
mniaków, chleba, kasz, makaronu, niewielka ilość gotowanej jarzyny i jeszcze
mniejsza porcja surówki - czasem potraktowana jako przybranie - garn i , które
większość osób pozostawia nietknięte na talerzu. Jeśli jesteś mięsożerny i nie mo-
żesz się bez niego obejść, najkorzystniej dla ciebie będzie zjeść mięso w towarzy-
srwie warzyw i sałatek.
To właśnie będzie zalecany ENERGETYCZNY OBIAD. Niewielkie ilości białka
stymulują i pobudzają myślenie. Jedzone z surówkami bogatymi w enzymy i goro-
wanyrni, zawierającymi błonnik warzywami są idealnym posiłkiem w środku dnia.
Węglowodany natomiast pobudzają mózg do wytwarzania serotoniny, która
wywołuje senność. Dlatego polecam WYCISZAJĄCĄ KOLAC]Ę, gdzie głównym
składnikiem jest skrobia uzupełniona warzywami.
Jedząc jeden rodzaj posiłku na obiad, a drugi na kolację niezwykle ułatwiasz
sobie życie.
Na przykład świetnym obiadem może być kurczak z miską zielonej sałaty, ryba
z surówką z kapusty; duża porcja mieszanej sałatki z dodatkiem jajek i/lub sera.
Gdy
dzień
jest chłodny możesz zjeść talerz zupy jarzynowej lub wypić herbatkę
ziołową,
Idealną kolacją będzie ryż z warzywami, '.up:r z kromkami razowego chleba,
ziemniaki z pieczarkami i warzywami lub makaron z sosem i warzywami.
Zauważono, że nabiał ze skrobią jest mniej obci:\ż:ri:!cy niż mięso połączone ze
skrobią. A więc możesz cieszyć się pizzą - z warzyw.uni i niewielką ilością sera.
Dla wegetarian, łączenie tofu - nadtrawionego bialk;r sojowego - ze skrobią nie
jest błędem.
Czy oznacza to, że nigdy nie możesz zjeść hambu"l',LT" ;lIri hot-doga? Pamięraj:
fASADY SĄ NARZĘDZIEM, A NIE BEZWZGU~[)NYM I)I~AWEM! Przestrze-
!',aj ich, gdy chcesz schudnąć, masz poważne problemy zdrowo['m; lub wyjątkowo
mało energii.
Przy różnych okazjach - święta, przyjęcia lub gdy masz wil'lIq ochotę - możesz
I.:\pomnieć o zasadzie.
Parnięraj
jednak aby zawsze takie micsz.u«: cl.mic uzupełnić
dużą porcję surówki.
Pamiętaj, że ty tu rządzisz, i że dni gdy przestrzegasz zasad, to dni kiedy gubisz
.lodarkowe kilogramy, gromadzisz energię i czujesz się wspaniale! I nie rylko wspa-
niule, ale również niezwykłe seksownie. Jak się zapewne domyślasz, seks wymaga
f1gromnego zapasu energii. A więc jeśli chcesz cieszyć się seksem, nie trać energii
n.t trawienie. Zaparcia są również wrogiem numer jeden seksu. Właściwe kornpo-
nowanie posiłków dostarcza energii i zapobiega zaparciom.
Wiele osób pyta czy można jeść desery i kiedy to należy robić aby sobie jak
n.ijmniej
zaszkodzić. Większość deserów - ciasta, ciastka, budynie - zawiera skro-
I,i<;i rafinowany cukier i powinny być jedzone wyłącznie z posiłkami zawierający-
lIIi skrobię i warzywa. Nigdy nie po Energetycznym Obiedzie. Deser można łączyć
l
wyciszającą Kolacją lub posiłkiem wegetariańskim.
Na kolację możesz zjeść na przykład gorącą warzywną zupę z razowym chle-
I«m, a na deser kawałek szarlotki lub ciasta z owocami.
64
6S
i
i
l
A jak jeśl: .<wió,eowoce?
DIF.T/\ /V( :1/\
mocno podkreślała, że owoce
1110;,11
a
jeść wyłącznie same, na
pusty
;,01"1
lek.
N"jllowszc badania naukowe nieco zmieniły to zalecenie. Owoce są jednymi z
Il:ljlcpszych
nośników
enzymów.
-Po
pierwsze,
owoce łączą się doskonale z surowymi warzywami. Sałatka owo-
cowa może zawierać awokado i może jej towarzyszyć sałatka warzywna z nie-
tłustym
(na przykład jogurtowym) sosem, Szczególnie w okresie upałów, po-
siłki owocowo-warzywne są bardzo wartościowe.
-Po drugie, niektóre owoce przyspieszają i ułatwiają trawienie białka, a inne
skrobi. Jest to nowe podejście w stosunku do DIETY ŻYCIA, ale też i wiedza
na temat enzymów zawartych w pożywieniu i ich znaczenia dla procesu tra-
wienia, bardzo się rozwinęła.
Poniżej wymieniam owoce usprawniające trawienie.
spróbować tost z razowego chleba z masłem orzechowym, plasterkami banana i
kiełkami.
Niezależnie od tego co jesz, o ile to pasuje, możesz zawsze dodać kiełki, najbar-
dziej żywą, rosnącą bombę enzymaryczną!"
Zauważ, że soczyste, kwaśniejsze owoce wspólpracujq dobrze z białkiem, a słod-
kie, bardziej mączyste ze skrobią.
Warzywa są neutralne i pasują do wszysrkicj.!'!ł:-iokz marchwi pasuje do płat-
ków, tarta marchewka też. Czym więcej enzymów rym lepiej. W wymienionych
przykładach nie tylko zwiększasz strawność posiłków. lecz wzbogacasz kompozycje
smakowe o niecodzienne zestawy, zmniejszając monotonię codziennego jedzenia.
Jeśli mieszasz owoce z innymi produktami, jedz razem lub natychmiast po, aby
trafiły do górnej części żołądka, gdzie zachodzi wstępne trawienie. Enzymy zawarte
w owocach ułarwią wtedy trawienie białka lub skrobi. Jeśli odczekasz godzinę lub
dwie i wtedy zjesz owoce, ryzykujesz niestrawność. Owoce jedzone między
posił-
kami przeszkadzają kwaśnym sokom trawiennym w dolnej części żołądka. Należy
zatem odczekać około 4 godzin po obiedzie i 2-2,5 godzin po kolacji zanim zjesz
porcję owoców. A jeśli okazjonalnie zjesz posiłek mieszany - mięso i skrobię _
owoce zjedz dopiero po 8 godzinach.
DIETA ŻYC~ absolutnie wykreślała z jadłospisu gotowane owoce. I istotnie
surowe owoce są najbardziej wartościowe i zdrowe, ale pieczone jabłko, szarlotka
lub deser bananowy nie stanowią wielkiego odstępstwa od zasad. Jeśli czasem zda-
rzy ci się zjeść niewłaściwą kombinację produktów, dołącz do takiego posiłku ta-
bletkę enzymatyczną, która ułarwi proces trawienia. Staraj się jednak większość
dań przygotowywać zgodnie z zasadami.
Gdy zaczniesz już
stosować
prawidłowe komponowanie posiłków i czuć się
W
związku z rym coraz lepiej, możesz spotkać się z opinią ze strony lekarza, iż jest to
bzdura, gdyż człowiek może strawić każdą kombinację produktów, ponadto jest
wszystkożercą podobnie jak szczur czy świnia. To prawda może strawić - ale jakim
kosztem! Nie zwracaj uwagi na rady lekarzy, którzy na studiach mieli aż ... 6
godzin wykładów z zakresu żywienia. Kieruj się własnym zdrowym rozsądkiem i
tym jak się czujesz po posiłku prawidłowo zestawionym, a jak po nieprawidłowo.
Nie ma lepszego dowodu niż stan zdrowia i samopoczucie. Spróbuj!
OWOCEPOMAGNĄCETRA~ĆB~ŁKO
Jabłka, morele, czarne jagody, grejfruty, kiwi, cytryny, nektarynki,
pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, kwaśne śliwki,
jeżyny, truskawki
OWOCE POMAGAJĄCE TRA~Ć SKROBIĘ
banany, daktyle, świeże i suszone figi, słodkie winogrona, mango,
papaja, słodkie gruszki, słodkie śliwki, rodzynki
Przykładem użycia owoców będzie kurczak lub indyk udekorowany plastrami
ananasa, kiwi
i
pomarańczy podany z sałatą z sosem cytlynowym, Inną kombina-
cją, którą mogę polecić jest sałatka ze świeżych owoców z jogurtem lub deser z
owoców i serów.
Do porcji mięsa doskonała może być zielona sałata z dodatkiem plasterków
truskawek, pomarańczy lub jeżyn zamiast pomidorów. Na deser, po mięsnym po-
siłku, możesz zjeść miseczkę truskawek udekorowanych jogurtem.
Doskonałym śniadaniem mogą być płatki z otrębami, plasterkami banana. ro-
dzynkami i mlekiem sojowym lub płatki owsiane z gruszką·
Ryż czy
COllSCOllS
z rodzynkami na kolację to też dobra kombinacja. Możesz
33
Zofia Merle "Słońce
w
talerzu", wyd. SPAR, Warszawa.
66
67
Plik z chomika:
babciagapcia
Inne pliki z tego folderu:
Pełnia życia FITONICS maja błaszczyszyn cz1.pdf
(8668 KB)
Błaszczyszyn, Pełnia życia, okładka.jpg
(1847 KB)
Pełnia życia FITONICS maja błaszczyszyn cz 6.pdf
(14828 KB)
Pełnia życia FITONICS maja błaszczyszyn cz 5.pdf
(12782 KB)
Pełnia życia FITONICS maja błaszczyszyn cz 4.pdf
(2772 KB)
Inne foldery tego chomika:
►Dieta
3 Minutowe Odchudzanie
Dieta 9 kg w 28 dni
Dieta Brzuch Stop hasło brzuch
Dieta Diamondów
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin