Grochówka.doc

(20 KB) Pobierz

GROCHÓWKA

Składniki:

·  ok. 2 szklanki grochu namoczonego na kilkanaście godzin,

·  dwie marchwie,

·  pół selera,

·  duża pietruszka,

·  duża cebula,

·  5-6 ziemniaków,

·  dwie kostki warzywne,

·  przyprawy (sól smakowa, pieprz, majeranek)

Sposób przyrządzania:

Groch gotujemy w tej samej wodzie, w której był moczony (posolonej solą smakową) do momentu, gdy zacznie się rozpadać. Odcedzamy, odkładamy. Obrane i umyte warzywa kroimy w kostkę.
Cebulę pokrojoną podsmażamy na maśle, następnie dolewamy do garnka wody tak do połowy i gdy się zagotuje, wrzucamy warzywa.
Gotujemy piętnaście minut, przy czym po 10 wrzucamy kostki warzywne i groch. Całość zdejmujemy z gazu i miksujemy. Doprawiamy pieprzem (umiejętnie) oraz majerankiem (obficie), w razie potrzeby tez dosalamy.
Pyszna z grzankami lub bagietką czosnkową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin