GROCHÓWKA
Składniki:
· ok. 2 szklanki grochu namoczonego na kilkanaście godzin,
· dwie marchwie,
· pół selera,
· duża pietruszka,
· duża cebula,
· 5-6 ziemniaków,
· dwie kostki warzywne,
· przyprawy (sól smakowa, pieprz, majeranek)Sposób przyrządzania:Groch gotujemy w tej samej wodzie, w której był moczony (posolonej solą smakową) do momentu, gdy zacznie się rozpadać. Odcedzamy, odkładamy. Obrane i umyte warzywa kroimy w kostkę.Cebulę pokrojoną podsmażamy na maśle, następnie dolewamy do garnka wody tak do połowy i gdy się zagotuje, wrzucamy warzywa.Gotujemy piętnaście minut, przy czym po 10 wrzucamy kostki warzywne i groch. Całość zdejmujemy z gazu i miksujemy. Doprawiamy pieprzem (umiejętnie) oraz majerankiem (obficie), w razie potrzeby tez dosalamy.Pyszna z grzankami lub bagietką czosnkową.
agata_22