Zapiekanka z serem i szpinakiem
Składniki: • 1 kg mrożonego szpinaku, • 50 dag pieczarek lub boczniaków• 2 dorodne cebule• 3 ząbki czosnku,• 25 dag żółtego sera (mozarella lub gouda)• 3 łyżki oleju lub oliwy• starta gałka muszkatołowa,• przyprawy: tymianek, pieprz, sól
Sposób przygotowania:Szpinak umyć, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę na złoty kolor i czosnek. Czosnek należy dodać w ostatniej minucie smażenia aby nie zgorzkniał. Dodać szpinak i przyprawy, dusić pod przykryciem około 5 min. Grzyby oczyścić, pokroić w ósemki, przesmażyć na pozostałym oleju, przyprawić tymiankiem, pieprzem i solą. Szpinak i grzyby ułożyć warstwami w formie do zapiekanek, obłożyć plastrami sera. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220 st. C. Do gotowej zapiekanki można podać ziemniaki piure bądź pieczone.
agata_22