Zapiekanka z serem i szpinakiem.odt

(9 KB) Pobierz

 

Zapiekanka z serem i szpinakiem

Składniki:

1 kg mrożonego szpinaku,
50 dag pieczarek lub boczniaków
2 dorodne cebule
3 ząbki czosnku,
25 dag żółtego sera (mozarella lub gouda)
3 łyżki oleju lub oliwy
• starta gałka muszkatołowa,
przyprawy: tymianek, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Szpinak umyć, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę na złoty kolor i czosnek. Czosnek należy dodać w ostatniej minucie smażenia aby nie zgorzkniał. Dodać szpinak i przyprawy, dusić pod przykryciem około 5 min. Grzyby oczyścić, pokroić w ósemki, przesmażyć na pozostałym oleju, przyprawić tymiankiem, pieprzem i solą. Szpinak i grzyby ułożyć warstwami w formie do zapiekanek, obłożyć plastrami sera. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220 st. C. Do gotowej zapiekanki można podać ziemniaki piure bądź pieczone.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin