Pyszna zapiekanka z serem, ryżem i cukinią
Składniki: • ryż (ok.1 torebka ryżu parbolied)• dorodna cukinia (polecam kupienie na placu)• 20 dag mięsa mielonego (najlepiej kupić i zmielić)• ser żółty w plasterkach lub tarty (mozarella, edamski)• 1 dorodny pomidor• przyprawy• ew. 1 jajko.
Sposób przygotowania:Cukinię należy przeciąć wzdłuż na dwie połówki i wyczyścić z pestek. Lekko oprószyć solą i odstawić na około pół godziny. Ugotować ryż (ale nie całkiem na miękko, aby się nie rozsypał całkowicie podczas zapiekania), wymieszać z mięsem podobnie jak na farsz do gołąbków (przyprawić do smaku, można również dodać jajko). Do "łódek" z cukinii wyłożyć farsz, ułożyć na blasze i wstawić tak przygotowaną zapiekankę do piekarnika. Dobrze jest przykryć całość folią aluminiową. Kiedy cukinia zacznie mięknąć ułożyć na nią plastry żółtego sera i plastry pomidora. Zapiec z serem. Można podawać z sosem pomidorowym. Polecam, jest to wspaniała zapiekanka z mięsem!
agata_22