Tort urodzinowy.odt

(12 KB) Pobierz

Tort urodzinowy

 

Biszkopt:

       6 jaj

       1 szkl mąki ziemniaczanej

       1/2 szkl. mąki pszennej (lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej)

       1 łyżeczka proszku do pieczenia

       1 i 1/2 szkl. cukru

       łyżka stołowa octu

Krem:

       1/2 l śmietanki 30%

       2 śmietan-fixy

       cukier waniliowy

       wiśnie

 

Masa marsallow:

 

200g pianek marshallow albo jojo

1/2 kg cukru pudru

3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania
Biszkopt:
Ubić pianę z białek, dodać cukier i dobrze rozmiksować. Masa białkowo-cukrowa powinna być lśniąca i sztywna. Żółta, ocet i proszek do pieczenia wymieszać w innej miseczce i dodać do ubitej przedtem piany. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Piec ok. 30-40 min. w temp. ok. 170-180 stopni (przy zastosowaniu funkcji termoobiegu w nieco niższej temperaturze
Krem:
Ubić śmietankę, wg przepisu na śmietan-fixie z części wiśni ugotować kompot, jeżeli są to mrożone wiśnie, można sok z nich wymieszać z gotowaną wodą oraz cukrem
Masa marshallow:
pianki rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę, połowę cukru wsypać, resztę na stolnice, wyjąć masę i dokładnie wgnieść całość cukru, przy wałkowaniu dobrze podsypać pudrem, ponieważ masa bardzo się klei

Biszkopt przekroić na trzy części, po kolei każdy biszkopt najpierw polać dokładnie kompotem wiśniowym, nałożyc śmietanę i ułożyć wiśnie… Na wierzchnią warstwę nałożyć cienką warstwę śmietany oraz cienki placek z masy marshallow. Ozdoby również są wykonane z masy. Warstwa z masy nie może być za gruba, ponieważ jest bardzo słodka… Smacznego! Przepis wystarcza na mała tortownicę.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin