Zapiekane.pdf

(382 KB) Pobierz
Zapiekane naleśniki
Składniki: (na 10 porcji)
2 i ¼ szklanka mąki
2 jajka
Szk. wody, szk. mleka
Szczypta soli
Kiełbasa ( np. 2 zwyczajne )
30 – 50 dkg pieczarek, 1 cebula
30 dkg żółtego sera
Mały koncentrat pomidorowy
Sól, pieprz, tłuszcz
Wykonanie:
Z mąki, jajek, mleka wody i szczypty soli przyrządzić ciasto na naleśniki
Powinno mieć konsystencję średnio gęstej śmietany
Usmażyć naleśniki na patelni.
Farsz:
Pieczarki umyć, pokroić na drobne cząstki.
Cebulę obrać, drobno posiekać
Pieczarki i cebulę dusić w rondelku z odrobiną tłuszczu – do odparowania
wody, połączyć z pokrojoną w kostkę, i podsmażoną kiełbasą.
Usmażone naleśniki posmarować koncentratem pomidorowym
wymieszanym z przyprawami (czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem bądź taż
innymi wg uznania)
Na usmażone naleśniki położyć podduszony farsz, zawinąć naleśniki w
ruloniki.
Przełożyć je do żaroodpornego naczynia, posypać startym żółtym serem.
Zapiekać ok. 30 minut w temp. 220 O C.
Smacznego!!!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin