Oszczędzanie energii elektrycznej.pdf
(
159 KB
)
Pobierz
Oszczędzanie energii elektrycznej
Oszcz
ę
dzanie energii elektrycznej
Mniejsze zu
Ŝ
ycie energii elektrycznej to mniejsze rachunki z pr
ą
d. Poza tym jest ot
tak
Ŝ
e oszcz
ę
dzanie
ś
rodowiska. Wi
ę
kszo
ść
osób mo
Ŝ
e bezproblemowo zmniejszy
ć
zu
Ŝ
ycie energii elektrycznej w swoim mieszkaniu nie rezygnuj
ą
c z komfortu. Czy
naprawd
ę
musimy trzyma
ć
ładowark
ę
telefonu komórkowego w gniazdku? To tylko
jeden przykład…
Energia elektryczna jest niezbędnym elementem naszego Ŝycia. Ułatwia je, stwarza
komfortowe warunki do pracy i odpoczynku. Dzięki niej Ŝyjemy wygodnie i bezpiecznie.
Jasne i ciepłe mieszkanie, gorący prysznic, pachnące pranie, smaczne jedzenie i dobry film to
dla większości z nas podstawa wygodnego Ŝycia. KaŜda z tych rzeczy wiąŜe się ze zuŜyciem
energii.
Codziennie wykonujemy setki czynności, podczas których konieczne jest korzystanie
z energii elektrycznej. Nie uŜywajmy jej jednak niepotrzebnie. Starajmy się racjonalnie
korzystać z urządzeń gospodarstwa domowego, gaśmy światło, kiedy wychodzimy z pokoju,
wyjmujmy ładowarki z gniazdek.
PoniŜej moŜna znaleźć proste zasady, dzięki którym moŜliwe jest zmniejszenie zuŜycia
energii, jednocześnie nie rezygnując z komfortu Ŝycia. Z pewnością będzie to korzystne dla
domowego budŜetu i dla środowiska. Warto pamiętać, Ŝe nie rezygnując z komfortu, moŜna
zaoszczędzić do 80% energii.
ZuŜycie energii elektrycznej zaleŜy od wielu czynników, między innymi indywidualnych
przyzwyczajeń i trybu Ŝycia mieszkańców, liczby i wieku urządzeń elektrycznych, stanu
instalacji elektrycznej, liczby osób w domu. Gospodarstwa domowe w Polsce zuŜywają
średnio ok. 2000 kWh energii elektrycznej rocznie.
Czy Państwa gospodarstwo domowe mieści się w tej średniej? Łatwo to sprawdzić:
Pierwszy krok to wyliczenie średniego, rocznego zuŜycia energii przez urządzenia znajdujące
się w naszych domach. PomoŜe w tym poniŜsza tabela.
Zu
Ŝ
ycie energii elek
t
rycznej w kWh
1 osoba
2 osoby 3 osoby 4 osoby
kuchenka elektryczna
195
390
445
575
lodówka
280
310
330
355
pralka
70
125
200
265
suszarka
125
225
325
465
zamraŜarka
305
350
415
420
zmywarka
120
200
245
325
oświetlenie
195
285
330
435
ciepła woda
715
1075
1425
1805
telewizor
120
150
190
205
inne
260
450
630
690
Drugi krok to porównanie wyliczonych wartości z rzeczywistym zuŜyciem energii w ciągu
roku. Dane dotyczące ilości energii zuŜywanej przez Państwa moŜna znaleźć na fakturach za
prąd.
Wykres przedstawia zuŜycie energii elektrycznej w gospodarstwie domowym (bez
ogrzewania i ciepłej wody uŜytkowej) zuŜywającym 1900 kWh energii rocznie
Ź
ródło: Agencja Rynku Energii S.A.
Wykres przedstawia całościowe zuŜycie energii końcowej w gospodarstwie domowym.
Energia końcowa to energia dostarczana do klientów i zuŜywana przez nich na własne
potrzeby, czyli zarówno np. energia elektryczna zasilająca instalację oświetleniową, jak i gaz
spalony w kotle na podgrzanie ciepłej wody uŜytkowej.
Ogrzewanie
Ogrzewanie pochłania 3/4 energii wykorzystywanej w domu, mimo to nie moŜna pozwolić
sobie na to, Ŝeby z niego zrezygnować. Są jednak sposoby, które pozwalają efektywnie
wykorzystywać ciepło:
- Nie naleŜy zastawiać grzejników meblami (np. kanapą czy sofą) ani zasłaniać zasłonami
z grubego materiału. Powodują one, Ŝe ciepło nie przenosi się właściwie na pomieszczenie.
- W sypialni i rzadziej odwiedzanych pomieszczeniach warto obniŜać temperaturę do 16°C.
Będzie to korzystne nie tylko ze względu na oszczędność energii, ale równieŜ dobre dla
zdrowia.
- Okna mają ogromny wpływ na to, czy ciepło nie uchodzi z pomieszczeń. Warto
zainwestować w nowe i szczelne, a będzie moŜna obniŜyć temperaturę grzejników o kilka
stopni.
- Podczas nieobecności w domu przez cały dzień nigdy nie wyłączajmy całkowicie
ogrzewania. Stała średnia temperatura daje większą oszczędność niŜ ogrzewanie i chłodzenie
na zmianę. Na czas dłuŜszej nieobecności wystarczy, jeŜeli ustawimy temperaturę na 12-
15°C.
Jaki rodzaj ogrzewania wybra
ć
?
- Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ogrzewania elektrycznego. Przy jego wyborze
waŜne jest, Ŝeby oszacować spodziewaną moc potrzebną do ogrzewania. Warto zapytać o to
specjalistów.
- Jednym z najbardziej znanych sposobów wykorzystania energii elektrycznej do dogrzewania
domu czy mieszkania są elektryczne grzejniki konwektorowe. Kosztują one stosunkowo
niewiele i są wyposaŜone w wentylatory, które błyskawicznie ogrzewają pomieszczenia.
Trzeba jednak liczyć się z wysokim zuŜyciem energii, a niekiedy równieŜ z koniecznością
zmodernizowania instalacji elektrycznej. Polecane są jako sposób na czasowe ogrzewanie
bądź dogrzewanie konkretnych miejsc np. łazienki.
- Najtańszym w eksploatacji systemem ogrzewania elektrycznego jest ogrzewanie piecami
akumulacyjnymi nowej generacji, tzw. dynamicznymi. Gromadzą one ciepło np. w nocy, po
czym oddają je w sposób równomierny,
wspomagane wentylatorem, utrzymując przez cały czas Ŝądaną temperaturę w pomieszczeniu.
- Coraz częściej stosowanym systemem jest elektryczne ogrzewanie podłogowe. Temperaturą
w pomieszczeniu sterują termostaty. W sposób niewidoczny i bez zajmowania dodatkowego
miejsca uzyskuje się ciepłą
podłogę i równomierny rozkład temperatury w mieszkaniu.
- Wartym polecenia sposobem ogrzewania jest odzyskująca ciepło z otoczenia budynku
pompa ciepła. Zapewnia minimalne opłaty za energię, jest funkcjonalna, a latem moŜe być
wykorzystana w systemie klimatyzacji. Podstawową jej wadą jest wysoka cena.
ObniŜenie temperatury ogrzewania o stopień daje oszczędność na poziomie 6% energii.
W łazience powinno być 22-24°C, a w pokoju dziecięcym 22°C. W pokoju dziennym
wystarczy 20°C, w kuchni trochę mniej, a w sypialni w zupełności wystarczy 16°C.
Gotowanie
Podczas gotowania i pieczenia moŜna zaoszczędzić do 60% energii. Jak?
Odpowiednie naczynia:
- Do gotowania najlepsze są naczynia dobrze przewodzące ciepło, np. ze stali szlachetnej
z dnem kompensacyjnym (wielowarstwowym, utrzymującym ciepło po wyłączeniu
kuchenki), z miedzi lub aluminium bądź ze stali emaliowanej. Średnica garnka powinna być
dopasowana do płyty pola grzejnego kuchenki, ale nie mniejsza. W przeciwnym razie moŜna
stracić nawet 20% produkowanej energii.
- Garnki powinny mieć płaskie dno, najlepiej o grubości 3-5 mm i dobrze dopasowaną
pokrywkę. Dno garnków powinno być czyste – zanieczyszczenia mogą zwiększyć zuŜycie
prądu nawet o 50%.
Odpowiednia płyta:
- JeŜeli planują Państwo zakup elektrycznej płyty indukcyjnej, być moŜe warto zastanowić się
nad nowoczesną płytą grzewczą, której pola grzejne same dopasowują się kształtu garnków.
Kuchnia indukcyjna to rodzaj kuchni elektrycznej. Z zewnątrz wygląda jak zwykła kuchenka
z płytą z ceramiki szklanej, jednak podczas podgrzewania pole kuchenki indukcyjnej
pozostaje prawie zimne. Dzięki wbudowanemu polu magnetycznemu ciepło powstaje tylko
tam, gdzie jest rzeczywiście potrzebne – na dnie garnka.
Do gotowania na takiej płycie potrzebne są specjalne naczynia z magnetyzującym dnem (np.
z emaliowanej stali, Ŝeliwa lub stali szlachetnej o właściwościach indukcyjnych). Czas
gotowania redukuje się do minimum. Gotowanie z indukcją jest nie tylko bardziej
energooszczędne, ale i bezpieczniejsze, dlatego, Ŝe nie nagrzewa się ona na zewnątrz, co jest
szczególnie waŜne, gdy w domu są dzieci. Utrzymanie pola gotowania w czystości jest
równieŜ znacznie prostsze, poniewaŜ zupy lub sosy, które się wylały lub wykipiały, nie
przywierają do chłodnej strefy gotowania.
Gotowanie wody:
Przy podgrzewaniu 1,5 litra wody do 80°C na kuchence ceramicznej, bez indukcji, tylko 55%
energii jest wykorzystywane do podgrzewania wody. Pozostałe 45% składa się na:
- utratę ciepła pola gotowania 27%
- podgrzanie pola gotowania 8%
- podgrzanie i utratę ciepła garnka 10%
Porównanie czasu, kosztów i zuŜycia energii trzech najpopularniejszych sposobów
zagotowania 1,5 l wody
Czas
Koszty
energii
Zapotrzebowanie
rodzaj
(minuty)
(grosze)
energii (kWh)
kuchenka
elektryczna
10,5
10,4
0,26
kuchenka gazowa
10,0
4,3
0,33
czajnik
5,0
6,8
0,17
Gotowanie bez pokrywki pochłania trzy razy więcej energii
- Warto pamiętać, aby przykrywać garnek pokrywką zawsze, gdy jest to moŜliwe i nie
podnosić jej częściej, niŜ jest to niezbędne. MoŜna stosować pokrywki szklane, pozwoli to
zaglądać do wnętrza garnka bez niepotrzebnej straty ciepła, powodowanej przez podnoszenie
pokrywki. JeŜeli obniŜymy temperaturę płyty grzewczej przed końcem gotowania,
Plik z chomika:
orsime
Inne pliki z tego folderu:
Oszczędzanie energii elektrycznej.pdf
(159 KB)
ŚWIADECTWA CHARAKTERYSTYKI ENERGETYCZNEJ BUDYNKW I LOKALI.pdf
(128 KB)
Ty te masz wpyw na zmiany klimatu.pdf
(1277 KB)
Termowizja.pdf
(6796 KB)
Termomodernizacja.pdf
(5100 KB)
Inne foldery tego chomika:
a) normy
b) literatura
d) przykłady obliczeń
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin