- 250 g masła (nie margaryny) miękkiego- tzn. nie z lodówki- 4 żółtka- 1 zapach rumowy- cukier puder (ok. 20 dag)- ok. 4 łyżki kakao (takiego jak do mleka) rozpuszczonego w odrobinie wody (malutko-ok. 3-4 łyżek, tylko tyle wody, żeby kakao z sypkiego stało się płynne- taka gęsta, kakaowa zawiesina)
1. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę.2. Do masy dodajemy zapach rumowy i stopniowo, cały czas ucierając, wlewamy kakao.3. Ucieramy na gładką, jednolitą i puszystą masę.Krem jest pyszny, zawsze gdy go robię wszyscy go podjadają, więc ostatecznie do tortu zostaje go trochę mniej:))) Ja najbardziej lubię czekoladowy ale można też zrobić wersję kawową i zamiast kakao dodać kawy rozpuszczalnej. POLECAM!:))
Skladniki na 1 sredni tort:4 kremowki (Lacznie 1 litr)3/4 szkl cukru 4-5 lyzeczek zelatyny1 szkl wody
Zelatyne namoczyc w 1 szkl. wody.Smietane zagotowac. Jak zacznie sie gotowac dodac cukier. Zestawic z pieca ale caly czas mieszac do momentu gdy cukier bedzie dobrze rozpuszczony.Nastepnie do namoczonej wczesniej zelatyny (bedzie nieco twarda) dodac kilka lyzek goracej smietany, tyle, aby udalo sie zelatyne dobrze rozprowadzic.Nastepnie delikatnie wlewac zelatyne do smietany, ciagle mieszajac. Wystudzic. Podczas studzenia co jakis czas przemieszac, ale jak juz sie zrobi zimna mozna juz odstawc.Gdy smietana bedzie sztywna ubic ja mikserem na najwyzszych obrotach.Do smietany mozna dodawac wg uznania kakao, olejki....Idealna nie tylko do tortow, ale i do deserow.Najlepiej zagotowac ja dzien przed przygotowaniem tortu. Jest sie wtedy pewnym ze dobrze wystygla.UWAGA: Podczas ubijania (na poczatku) smietana moze robic sie luzna-to normalne zjawisko. Potem powinna przybrac konsystencje delikatnego kremu. Taka jest najlepsza. Jesli ponownie zacznie robic sie zbyt luzna nalezy natychmiast przerwac ubijanie. Ciut luzna mase mozna na chwile wstawic do lodowki i potem przekladac biszkopt.
orsime