CHATEAUBRIAND.pdf

(33 KB) Pobierz
59032231 UNPDF
Polędwica Chateaubriand
Podaję przepis na fajnego befsztyka z polędwicy wołowej.
Porcja na 2 osoby.
-polędwica wołowa około 0,4 kilograma
-chleb tostowy 2 kromki
-pasztet 2 duże plastry (około 0,5 centymetra na wielkość dopasowane do grzanki)
-pieprz
-masło
polędwicę kroimy na dwa kawałki w poprzek włókien na około 18-20 deko.
Obsypujemy je pieprzem – delikatnie. Rozgrzewamy patelnie grillową i wkładamy
befsztyki na
nią naciętą strona. Smażymy parę minut później przekładamy mięso o 90 stopni na
tej samej
stronie tak by powstała kratka od rusztu na mięsie. Tak powtarzamy czynność obracając
polędwicę na drugą naciętą stronę. Można też obsmażyć resztę boków.
Długość smażenia zostawiam dla was bo każdy lubi inaczej wysmażone mięso.
W międzyczasie wstawiamy chleb tostowy posmarowany masłem do piekarnika i robimy
go na chrupiąco. Teraz montujemy danie. Na grzankę wykładamy pasztet, potem usmażony
befsztyk i na talerz. Dodatki wedle uznania. Smacznego.
59032231.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin