9.Szwedzkie_klopsiki.pdf
(
27 KB
)
Pobierz
Köttbullar - Słynne szwedzkie klopsiki
Köttbullar - Słynne szwedzkie klopsiki
Składniki:
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki śmietany
4 łyżeczki masła
200 g zmielonej wieprzowiny
200 g zmielonej cielęciny
200 g zmielonej wołowiny
1 jajko
1/2 łyżki soli
1/2 łyżki pieprzu
szczypta gałki muszkatałowej
Sposób przyrządzenia:
W dużym naczyniu zmieszać bułkę tartą ze śmietaną i odstawić na 5 minut. Stopić
łyżeczkę masłła na patelni, dodać cebule, przysmażyć ok. 2 minut. Do mieszaniny bułki
dodać mięsa, jajko, przyprawy oraz przestudzoną cebulę. Wyrobić masę i wstawić na
kilka godzin do lodówki. Następnie uformować kulki, które powinny leżeć przez 30 min.
W temperaturze pokojowej. Pozostałym amsłem natłuścić brytfannę, ułożyć kulki tak,
aby się nie stykały i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 - 90°C. Piec przez 5 min.,
delikatnie obracać, aby zbrązowiały ze wszystkich stron.
Podawać na podgrzanym talerzu.
Plik z chomika:
JANEKKRAKUS1
Inne pliki z tego folderu:
nalesniki.rar
(1181 KB)
Co.mam.ugotowac.pdf
(12224 KB)
Ciasta_Siostry_Leonilli.pdf
(2936 KB)
Grill-Uczta Pod Chmurka-Pani Domu 04.2009-PDF-WINS.pdf
(36990 KB)
PRZYPRAWY.rar
(838 KB)
Inne foldery tego chomika:
■ Kurczak
■ Makaron
■ Pierogi
■ Sushi
Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin