Nalewka wiejska Upiec przany "placek chlebowy" (bez drożdży i zakwasu) z 1 szklanki żytniej mški razowej, 1,5 szklanki pszennej mški razowej, 2-3 g soli i wody: Przegotowanš i ostudzonš wodę dodać stopniowo do mški, aż otrzymamy dobrze spulchnione ciasto o odpowiedniej konsystencji. Następnie rozwałkować je i ułożyć na suchej blasze. Zrobić nożem nacięcia w "kratę" i piec w temperaturze 300st.C przez 15-20 min, aż placek się dobrze przyrumieni!. Następnego dnia użyć go do nalewki. 0,25 kg pokruszonego chrupkiego placka razem z 20-30 g rodzynków i 30 g młodych pšczków brzozowych zalać 1,25 l wódki na 2 tygodnie. Po maceracji starannie przecedzić nalewkę przez gęste płótno i wlać do rondla, w którym uprzednio w goršcym jasnym piwie (0,25 l) rozpuszczono 200 g cukru. Po dokładnym wymieszaniu odstawić w chłodne miejsce na 2 miesišce, aż do pełnego sklarowania. Jest to staropolska nalewka, zupełnie obecnie nieznana, o charakterystycznym, oryginalnym smaku, lekko gorzkawa z posmakiem słodkawopalonym. Ma barwę złocisto brunatnš, zawartoć alkoholu - ok. 40%, cukru - ok. 10%. Wydajnoć - ok. 1,25 l. Nalewkę tę ochładza się do temperatury 8-10st.C. Uwaga: Pšczki brzozowe można zastšpić młodymi lićmi lub "orzeszkami" brzozowymi, a jasne piwo - porterem.
tomaszm73