Nalewka wiejska.txt

(1 KB) Pobierz
Nalewka wiejska
Upiec przany "placek chlebowy" (bez drożdży i zakwasu) z 1 szklanki żytniej mški razowej, 1,5 szklanki pszennej mški razowej, 2-3 g soli i wody:
Przegotowanš i ostudzonš wodę dodać stopniowo do mški, aż otrzymamy dobrze spulchnione ciasto o odpowiedniej konsystencji.
Następnie rozwałkować je i ułożyć na suchej blasze.
Zrobić nożem nacięcia w "kratę" i piec w temperaturze 300st.C przez 15-20 min, aż placek się dobrze przyrumieni!.
Następnego dnia użyć go do nalewki.
0,25 kg pokruszonego chrupkiego placka razem z 20-30 g rodzynków i 30 g młodych pšczków brzozowych zalać 1,25 l wódki na 2 tygodnie.
Po maceracji starannie przecedzić nalewkę przez gęste płótno i wlać do rondla, w którym uprzednio w goršcym jasnym piwie (0,25 l) rozpuszczono 200 g cukru.
Po dokładnym wymieszaniu odstawić w chłodne miejsce na
2 miesišce, aż do pełnego sklarowania.
Jest to staropolska nalewka, zupełnie obecnie nieznana, o charakterystycznym, oryginalnym smaku, lekko gorzkawa z posmakiem słodkawopalonym.
Ma barwę złocisto brunatnš, zawartoć alkoholu - ok. 40%, cukru - ok. 10%.
Wydajnoć - ok. 1,25 l.
Nalewkę tę ochładza się do temperatury 8-10st.C.
Uwaga: Pšczki brzozowe można zastšpić młodymi lićmi lub "orzeszkami" brzozowymi, a jasne piwo - porterem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin