Babka Cytrynowa.doc

(27 KB) Pobierz

1/2 kostki masła
5 jajek
2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 cytryny
2,5 szklanki mąki tortowej
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
tłuszcz i bułka tarta do formy

Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, wyciśnięty sok z trzech cytryn, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyń. Z białek i odrobiny soli ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką okrągłej foremki z kominkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i od razu podwyższyć temperaturę na 170-180 stopni przy włączonym termoobiegu. Piec 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i potrzymać w nim jeszcze babkę przez 5-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika i odczekaniu aż babka nieco przestygnie, wyjąć ją z formy i polukrować lub posypać cukrem pudrem. Do ciasta można dodać startą skórkę z cytryny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin