1/2 kostki masła5 jajek2 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego3 cytryny2,5 szklanki mąki tortowej1 opakowanie budyniu waniliowego4 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaodrobina solitłuszcz i bułka tarta do formy
Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, wyciśnięty sok z trzech cytryn, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyń. Z białek i odrobiny soli ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką okrągłej foremki z kominkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i od razu podwyższyć temperaturę na 170-180 stopni przy włączonym termoobiegu. Piec 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i potrzymać w nim jeszcze babkę przez 5-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika i odczekaniu aż babka nieco przestygnie, wyjąć ją z formy i polukrować lub posypać cukrem pudrem. Do ciasta można dodać startą skórkę z cytryny.
viktoria811