SERNIK NA ZIMNO(2).doc

(26 KB) Pobierz
SERNIK NA ZIMNO

SERNIK NA ZIMNO

1 torebka galaretki o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym

1 torebka galaretki o smaku truskawkowym lub wiśniowym

1 torebka galaretki o smaku kiwi lub winogronowym

3 serki homogenizowane o smaku waniliowym

3 kubeczki śmietanki kremówki (po ok. 20 dag)

3 białka

6 łyżek cukru pudru

9 łyżeczek żelatyny

Każdą z galaretek wsyp do osobnej miseczki. Do każdej wlej 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Stale mieszając rozpuść galaretki. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Żelatynę wymieszaj z małą ilością zimnej wody, odstaw na kilka minut, a gdy żelatyna spęcznieje, stale mieszając rozpuść ją podgrzewając na bardzo małym ogniu. Śmietankę kremówką ubij na sztywno z cukrem pudrem. Podziel na trzy porcje. Każdą wymieszaj z jednym serkiem. Uprzednio schłodzone białka ubij na sztywno (pianę ubijesz szybciej dodając do białek szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny albo octu). Pianę z białek podziel na trzy części Każdą porcję masy serowej wymieszaj z porcją piany z białek. Jedną porcję masy serowej wymieszaj z 1/3 rozpuszczonej żelatyny. Rozsmaruj ją na dnie tortownicy. Schłodź, a gdy stężeje, zalej galaretką. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała. W ten sam sposób przygotuj kolejne porcje masy serowej i galaretki. Gdy wylejesz już wszystkie warstwy, sernik wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Gotowe ciasto wyjmij z lodówki, zdejmij obręcz tortownicy. Wierzch możesz udekorować owocami

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin