Dieta dla krwi grupy A.pdf

(76 KB) Pobierz
242657397 UNPDF
Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich - jest to spadek po przodkach-rolnikach
prowadzących spokojny, osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w większości składają,
się z wygodnych toksyn w przyciągających uwagę ładnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest
szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci:
świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosował tę dietę, to możesz wzmocnić system
odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom.
Grupa krwi A : pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania się do bardziej rolniczego sposobu
odżywiania i stylu życia, z osobowością bardziej przystosowaną do współżycia w dużych
społecznościach.
Czynniki utraty wagi
Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy przestaniesz jeść mięso, na początku
możesz znacznie stracić na wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty
Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają
go w organizmie w postaci tłuszczu.
Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe -
kolejny czynnik spowalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysoko
nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy.
Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A
mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka
mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko,
następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe,
niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
·
Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej;
zwiększa ilość toksyn trawiennych;
·
Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych;
·
Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
·
Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
Pszenica (w nadmiarze) - osłabia utylizację kalorii.
Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
·
Oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów;
·
Produkty sojowe - wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;
·
Warzywa - wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;
·
Ananas - zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się
unikać:
· Mięsa i drób wskazane : Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite
wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
· Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy,
serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.
· Owoce morza wskazane : dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg
tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń.
· Unikać: alozy, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba,
krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy,
plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka
242657397.001.png
błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab.
· Jaja i nabiał wskazane : mleko sojowe, ser sojowy.
· Unikać: chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie,
sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.
· Oleje i tłuszcze wskazane : olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
· Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków
ziemnych, oleju sezamowego.
· Orzechy i pestki wskazane : masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
· Unikać: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.
· Fasole i inne rośliny strączkowe wskazane : czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna,
pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.
· Unikać: fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.
· Zboża wskazane : amarant, gryka, kasza.
· Unikać: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż,
pszenicy, skrobi.
· Chleb i grzanki wskazane : chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszennicy,
chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
· Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego,
chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba
wysokobiałkowego, pumpernikla.
· Ziarna i makarony wskazane : gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka
ryżowa, mąka żytnia, owies.
· Unikać: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki
pełnopszenicznej.
· Warzywa wskazane : botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta,
dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch
amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski,
pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
· Unikać: bakłażana, białej
kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek
greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno,
pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.
· Owoce wskazane : ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże,
grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone,
żurawina.
· Unikać: bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy,
rabarbaru.
· Soki i napoje wskazane : sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z
marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną).
· Unikać: soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego.
 
· Przyprawy wskazane : czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
· Unikać: kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego
czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego,
wintergreen, żelatyny.
· Herbatki ziołowe wskazane : aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset,
owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana,
zielona herbata, żeń-szeń.
· Unikać: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion
kukurydzy.
· Używki wskazane : czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
· Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów
destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.
· Inne przyprawy wskazane : musztarda.
· Unikać: ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.
Dieta dla osób z grupą krwi A
2,5 kg w ciągu 2 tygodni
Autor tej diety, amerykański lekarz Peter Adamo, twierdzi, że zapotrzebowanie na składniki
odżywcze i forma aktywności fizycznej zależą od naszej grupy krwi i wraz z nią są zakodowane w
genach.
Dla osób z grupą krwi A dobre jest to, co z roślin. Zalecane są więc przede wszystkim dania
wegeteriańskie oraz potrawy w mało przetworzonej formie, np. świeże warzywa i owoce. Po
zastosowaniu diety bezmięsnej osoby z grupą krwi A mają szansę na szybką utratę wagi, ponieważ
wyeliminują ze swojego jadłospisu toksyczne dla nich produkty.
Zasady diety:
Jadasz od 3 do 5 posiłków dziennie, skomponowanych z produktów przypisanych osobom z grupą
krwi A. Tę dietę może stosować każdy, bo zapewnia ona niezbędne składniki odżywcze, jak
również zaleca aktywność fizyczną.
Tyciu sprzyja:
mięso, nabiał, pszenica
Chudnięciu sprzyja:
ananas, oleje roślinne, produkty sojowe, warzywa
Produkty wskazane
- ryby: dorsz, karp, łosoś, makrela, okoń
- jaja i nabiał: mleko i ser sojowy
- tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany
- orzechy i pestki: orzeszki ziemne, pestki dyni
- zboża i pieczywo: gryka, kasza, chleb z mąki sojowej, pieczywo ryżowe, mąka żytnia
- warzywa i owoce: botwinka, brokuły, cebula, chrzan, cykoria, czosnek, dynia, groch, kalarepa,
marchew, ogórek, pietruszka, por, rzepa, sałata, seler, soja, szpinak, ananas, borówki amerykańskie,
cytryna, czarne jagody, figi, grejpfrut, jeżyny, morela, śliwki, wiśnie
 
- napoje: soki z wymienionych wyżej owoców, wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa
- przyprawy: imbir, sos sojowy
Produkty niewskazane
- mięso: baranina, cielęcina, mięso gęsi, królika, wieprzowina, wołowina
- ryby: flądra, halibut, łosoś wędzony, morszczuk, sola, sum, śledzie, tuńczyk, węgorz
- jaja i nabiał: mleko krowie i jego przetwory
- tłuszcze: olej kukurydziany, z orzeszków ziemnych i sezamowych
- orzechy: pistacjowe
- zboża i pieczywo: pszenica, grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb pełnopszeniczny,
wieloziarnisty, wysokobiałkowy, pumpernikiel
- warzywa i owoce: bakłażan, kapusta, fasola, oliwki czarne, pieczarki, papryka, pomidory,
ziemniaki, banany, mandarynki, mango, melon, rabarbar
- napoje: sok pomarańczowy i pomidorowy, coca-cola, czarna herbata
- przyprawy: ocet, pieprz, żelatyna, keczup, majonez, marynaty
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
ŚNIADANIE:
- 4 łyżki płatków kukurydzianych z mlekiem sojowym i 1 łyżką owoców (czarne jagody, borówki),
- herbata owocowa
OBIAD:
- sałatka z sałaty, cebuli czerwonej, selera, ogórka, sera feta, świeżej mięty, odrobiny sosu sojowego
i soku z cytryny.
- 1 kromka chrupkiego pieczywa,
- zielona herbata
PODWIECZOREK:
- 2 wafle ryżowe posmarowane cienko miodem
KOLACJA:
- 150-200 g pieczonej ryby,
- kromka chleba z żytniej mąki
 
MIĘSO I DRÓB
NEUTRALNE: indyk, kurczak, kury hodowlane
NIEWSKAZANE: baranina, bażant, bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, jagnięcina, kaczka, królik,
kuropatwa, parówki, przepiórka, serca, szynki, wątroba, wieprzowina, wołowina
OWOCE MORZA I RYBY
WYSOCE WSKAZANE: dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, ślimaki
NEUTRALNE: jesiotr, rekin
NIEWSKAZANE: flądra, halibut, homar, kalmary, kawior, kraby, krewetki, łosoś wędzony,
małże, morszczuk, mule (omułki jadalne), ostrygi, ośmiornica, raki, sola, sum, śledzie marynowane
i świeże, tuńczyk, węgorz
NABIAŁ I JAJA
WYSOCE WSKAZANE: mleko sojowe, ser sojowy (tofu)
NEUTRALNE: gee (klarowne masło), jogurt, mleko owcze, sery: feta, mozzarella, owczy, ricotta,
serek farmer
NIEWSKAZANE: mleko krowie, lody, masło, maślanka, serwatka, sery: brie, camembert,
cheddar, edamski, ementaler, gołda, parmezan, kremowy, szwajcarski, wiejski
OLEJE I TŁUSZCZE
WYSOCE WSKAZANE: oliwa z oliwek, olej lniany i z pestek dyni
NEUTRALNE: olej z wątroby dorsza, olej: z orzechów włoskich, słonecznikowy
NIEWSKAZANE: olej bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, arachidowy, sezamowy
ORZECHY I PESTKI
WYSOCE WSKAZANE: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni, siemię lniane
NEUTRALNE: kasztany, mak, migdały, nasiona pinii, orzechy włoskie, pestki słonecznika, sezam
NIEWSKAZANE: orzech brazylijski, orzech kokosowy, orzech nerkowca, orzeszki pistacjowe
FASOLE I ROŚLINY STRĄCZKOWE
WYSOCE WSKAZANE: fasola aduke, fasola azuki, fasola czarna, fasola pinto, soczewica
czerwona i zielona, NEUTRALNE: fasola biała, fasolka szparagowa, groszek zielony, strączki
groszku
NEUTRALNE: fasola czerwona
ZBOŻA, ZIARNA, PIECZYWO, MAKARONY
WYSOCE WSKAZANE: amarant, gryka, owies, chleb sojowy, wafle ryżowe, mąka i makaron
ryżowy
NEUTRALNE: jęczmień, orkisz, ryż brązowy, biały , dziki bezglutenowy, chleb orkiszowy, chleb
żytni, bułki z otrębami owsa, otręby: owsiane, ryżowe, mąka: orkiszowa, jęczmienna oraz
makarony i placki z tych gatunków mąki, kuskus, produkty kukurydziane
NIEWSKAZANE: pszenica, kiełki pszenicy. otręby pszenne, chleb pszenny, pumpernikiel, mąka
biała i pełnopszenna
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin