USZKA Z GRZYBAMI
CIASTO:
1 szklanka mąki, 1 jajo, trochę wody, sól;
NADZIENIE:
10 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajo, sól, pieprz.
przygotowanie
Jeżeli nie używamy grzybów z barszczu lub jest ich za mało to grzyby starannie opłukać, ugotować, odcedzić, przepuścić przez maszynkę (wywar można zużyć do zupy lub sosu). Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać grzyby, ostudzić. Następnie wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku nastawić wodę do gotowania uszek. Mąkę przesiać, wymieszać z jajkiem, solą i wodą, wyrobić niezbyt twarde ciasto. Rozwałkować, pokroić w kwadraty (ok.4 x 4 cm), nakładać nadzienie. Zlepiać trójkąty, a następnie dwa rogi ze sobą. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu układać na półmisku i polewać masłem, aby się nie posklejały
inne wykonanie ciasta :
1 szkl. maki sól,troszke oleju i ciepła wode ok. 12szkl.
ciasto jest elastyczne można cienko rozwałkować
madzialena.85