Kule wigilijne.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

•  mrożone ciasto francuskie

 

•  20 dkg maku

 

•  1/2 l mleka

 

•  2 łyżki miodu

 

•  4 łyżki ziaren orkiszu łuskanego

 

•  bakalie

 

•  2 łyżki cukru

 

•  25 ml spirytusu

 

•  1 żółtko

 

•  200 ml słodkiej śmietanki

 

 

Etapy przygotowania

 

1.  Orkisz ugotować w wodzie. Ugotować mak w mleku i przemielić.

   

2.  W makutrze ucierać drewnianą pałką mak z cukrem, dodać miód, spirytus, bakalie i orkisz.

   

3.  Z maku ulepić kule o średnicy ok. 6 cm. Z ciasta wykroić krążki o średnicy 10 cm. Złożyć po dwa krążki ciasta, posmarować wierzch żółtkiem i piec w piekarniku w tem. 220 st. przez 10 min.

   

4.  Ciasto przekroić na dwie części, włożć kulę makową. Podawać ze słodką śmietanką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin