Składniki:
125 g mąki
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
4 jajka
1/8 litra śmietany i ok. 1/8 litra mleka
starta skórka z połówki cytryny
30 g masła
masło do smażenia
Na nadzienie:
200 g tłustego świeżego sera
3 żółtka
2 łyżki słodkiej kremówki
10 ml Brandy Apricot
5 łyżek posiekanych pistacji
odrobina cukru pudru
kilka truskawek do dekoracji lub polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania:
1. Mąkę i cukier puder przesiać do miseczki, dodać odrobinę soli.
2. Dodać jajka, mleko, śmietanę i startą skórkę z cytryny, wszystko dobrze wymieszać.
3. Masło roztopić w małym garnuszku, odstawić, by nieco ostygło.
4. Lekko ostudzone masło domieszać do ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min.
5. Wymieszać świeży ser, trzy żółtka, kremówkę i brandy.
6. Następnie domieszać 4 łyżki pistacji. Pozostałe pistacje odłożyć.
7. Na patelni na niezbyt mocnym ogniu roztopić odrobinę masła.
8. Nabierać chochelką małe porcje ciasta, kłaść je na patelni, lekko rozsmarować.
9. Naleśniki wysmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor i odstawić tak, by nie wystygły.
10. Każdy naleśnik złożyć podwójnie - tak, by powstała „torebka”.
11. Wypełnić naleśnikowe torebki masą serową, posypać resztą pistacji.
12. Posypać cukrem pudrem. Podawać udekorowane truskawkami lub polać polewą czekoladową.
krystynapolok555