Wigilijne naleśniki z nadzieniem serowym.doc

(2 KB) Pobierz

Składniki:

 

125 g mąki

 

1 łyżka cukru pudru

 

szczypta soli

 

4 jajka

 

1/8 litra śmietany i ok. 1/8 litra mleka

 

starta skórka z połówki cytryny

 

30 g masła

 

masło do smażenia

 

Na nadzienie:

 

200 g tłustego świeżego sera

 

3 żółtka

 

2 łyżki słodkiej kremówki

 

10 ml Brandy Apricot

 

5 łyżek posiekanych pistacji

 

odrobina cukru pudru

 

kilka truskawek do dekoracji lub polewa czekoladowa

 

 

Sposób przyrządzania:

 

1. Mąkę i cukier puder przesiać do miseczki, dodać odrobinę soli.

 

2. Dodać jajka, mleko, śmietanę i startą skórkę z cytryny, wszystko dobrze wymieszać.

 

3. Masło roztopić w małym garnuszku, odstawić, by nieco ostygło.

 

4. Lekko ostudzone masło domieszać do ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min.

 

5. Wymieszać świeży ser, trzy żółtka, kremówkę i brandy.

 

6. Następnie domieszać 4 łyżki pistacji. Pozostałe pistacje odłożyć.

 

7. Na patelni na niezbyt mocnym ogniu roztopić odrobinę masła.

 

8. Nabierać chochelką małe porcje ciasta, kłaść je na patelni, lekko rozsmarować.

 

9. Naleśniki wysmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor i odstawić tak, by nie wystygły.

 

10. Każdy naleśnik złożyć podwójnie - tak, by powstała „torebka”.

 

11. Wypełnić naleśnikowe torebki masą serową, posypać resztą pistacji.

 

12. Posypać cukrem pudrem. Podawać udekorowane truskawkami lub polać polewą czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin