Produkty
CIASTO:
• 3 jajka
• 100 g cukru
• 1 cukier waniliowy
• 60 g maki pszennej
• 60 g maki ziemniaczanej
• 1 lyzeczka proszku do pieczenia
• 75 g pokruszonych ciastek migdalowych
MASA I DEKORACJA:
• 5 swiezych nektarynek lub 750 g brzoskwin z puszki
• skorka i sok z 1 cytryny
• 50 g cukru
• 10 plaskich lyzeczek zelatyny
• 600 ml smietany kremowki
• 4 lyzki likieru amaretto
Etapy przygotowania
1. Piekarnik rozgrzac do 175°C. Oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywna piane z dodatkiem 3 lyzek zimnej wody. Powoli dodawac cukier i cukier waniliowy, stale ubijajac.
2. Nastepnie kolejno dodac zoltka. Do masy jajecznej wsypac przez sitko make pszenna, make ziemniaczana i proszek do pieczenia, nastepnie dodac pokruszone ciastka.
3. Ciasto delikatnie wymieszac, przelozyc do natluszczonej tortownicy (o srednicy 26 cm). Piec 30 min. Wyjac ciasto z formy.
4. Cztery nektarynki naciac, sparzyc, obrac ze skorki. Owoce przepolowic, po usunieciu pestek trzy polowki nektarynek pokroic w kostke.
5. Reszte owocow zmiksowac z 30 g cukru, skorka i sokiem z cytryny. 3-4 lyzki musu owocowego odlozyc do dekoracji. Reszte musu wymieszac z rozpuszczona w wodzie zelatyna i odstawic w chlodne miejsce na 30 min.
6. 250 ml smietany ubic i razem z kostkami nektarynek dodac do musu.
7. Ciasto przekroic na dwa placki, skropic likierem. Na jednym placku rozlozyc mase smietanowo-owocowa, przykryc drugim plackiem. Wstawic do lodowki na minimum 3 godz.
8. Pozostala nektarynke umyc, przepolowic, usunac pestke i pokroic w plasterki. 350 ml smietany ubic z reszta cukru, 2/3 porcji posmarowac tort.
9. Wierzch tortu udekorowac zmiksowanymi owocami, bita smietana i nektarynka.
krystynapolok555