Produkty potrzebne do przepisu
· 1 kg wieprzowiny
· 3 łyżeczki miodu (najlepiej akacjowego)
· 2 łyżki octu winnego białego
· 1 łyżka sosu sojowego ciemnego/dark soja sos
· 2 szczypty imbiru
· 1 pomarańcz
· 3 jabłka
· 50 g cukru pudru
· przyprawa w minikostkach Czosnek KNORR
· woda
· sól i pieprz do smaku
- Mięso samo rozpływa się w ustach, a aromat pomarańczy rozniesie się po całym domu. Pyszny obiad, Wasi goście najedzą się za wszystkie czasy i na pewno będą chcieli znać tajniki przepisu :) Dla: 6 osób Czas przygotowania: 30 – 40 minut Czas pieczenia: 15 – 20 minut
Jak to zrobić: Marynata: 1. Pokrój mięso w poprzek na długie, nie za cienkie plasterki. 2. Do miseczki nalej 3 łyżeczki miodu (najlepiej akacjowego o temperaturze pokojowej), 2 łyżeczki octu winnego białego, 1 łyżeczkę sosu sojowego. Ale pamiętaj użyj sosu sojowego ciemnego. Jest on słony i najlepiej nadaje się do marynaty. 3. Obierz łyżeczką imbir, a potem na tarce zetrzyj imbir i dodaj go do marynaty. 4. Weź 1 pomarańcz, żeby miała więcej soku poroluj ją po blacie kuchennym. Pokrój ją na małe kawałki – najpierw na pół, potem na 8 kawałków i dodaj do marynaty. Niech pomarańcz zostanie w skórce! 5. Mięso obtocz w soli i pieprzu , a następnie obtocz w marynacie, aby marynata objęła całe jego kawałki i przykryj folią. 6. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na cały dzień. 7. Potem weź dużą foremkę, włóż do niej mięso w marynacie, dolej 2 łyżki wody i wstaw do pieca z termoobiegiem na 15 – 20 minut. Jabłka: 1. Pokrój 3 jabłka na pół i wyjmij worek nasienny, potem pokrój jabłka na jeszcze mniejsze kawałki, najlepiej na 8 ćwiartek. 2. Wstaw garnek na wolny ogień. Nalej 2 łyżki wody, 50 g cukru pudru i dosyp jabłka obtaczając je. 3. Do tego teraz dolej 2 łyżki octu winnego czerwonego i 2 szczypty imbiru w proszku, wymieszaj. 4. Jak będzie się gotować, przykryj garnek i sprawdzaj, czy jabłka są już miękkie. Możesz to robić przy pomocy noża. A gotując obniżaj ogień na mniejszy, musi bulgotać! 5. Na końcu dodaj sól i pieprz do smaku.
Miramina