"Sałatka nicejska I "
Składniki:
1 główka sałaty kruchej lub zwykłej,200 g tuńczyka z puszki,100 g filecików anchois lub koreczków helskich,2 pomidory,20 oliwek,2 ugotowane na twardo jaja,1 cebula biała,2 ząbki czosnku,2 łyżki oliwy,1 łyżka octu winnego,sól,pieprz,szczypta cukru.
Sposób przyrządzenia:
Sałatę umyć, osuszyć i palcami porwać na kawałki, pomidory pokroić w cząstki, cebulę w talarki, jaja na ćwiartki. Dodać tuńczyka, fileciki anchois lub koreczki helskie i oliwki. Sos: czosnek posiekać, utrzeć z cukrem, solą i pieprzem, dodać ocet winny, stopniowo dolać oliwę i dokładnie utrzeć. Sosem zalać składniki sałatki i dokładnie wymieszać.
"Sałatka niedzielna "
1 szkl. ugotowanego ryżu,1 czerwone jabłko,4 plastry ananasa,5 jaj ugotowanych na twardo,2 łyżki soku z cytryny,1 łyżeczki curry,1 łyżeczka cukru,majonez.
Ryż skropić sokiem z cytryny. Jabłko dokładnie umyć, nie obierać. Ananasy osączyć z zalewy. Jabłko, ananasy i jajka pokroić w kostkę. Składniki połączyć z majonezem. Doprawić cukrem i curry. Podawać z pieczywem.
dzeti213