Knysze drożdżowe z kapustą .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

ciasto:

 

1/2 kg mąki,

 

1 jajko,

 

1 łyżka masła,

 

1 szklanka mleka,

 

1/2 łyżeczki cukru,

 

1 łyżeczka soli;

 

farsz:

 

1/2 kg kiszonej kapusty,

 

1 cebula,

 

po szczypcie soli i pieprzu,

 

1-2 łyżki oleju,

 

2-3 całe jajka.

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozprowadzić letnim mlekiem z dodatkiem cukru. Gdy podrosną dodać mąkę, sól, jajko i dobrze wyrobić ciasto. Wlać stopione, letnie masło i jeszcze raz krótko wyrobić, nakryć serwetą, pozostawić do podrośnięcia.

 

Rozwałkować, podzielić na porcje, każdą rozciągnąć na placek, posmarować białkiem jaja, nałożyć farsz, zlepić mocno i ułożyć w podłużnych, wysmarowanych tłuszczem foremkach; gdy ponownie podrosną, upiec na rumiano (ok. 30 minut).

 

Gdy są gotowe, wyjąć foremki z pieca, posmarować ciasto topionym masłem i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika do wysuszenia.

 

Farsz: posiekaną kapustę ugotować w małej ilości wody, odparować. Dodać drobno posiekaną, przesmażoną na oleju cebulę, sól i pieprz do smaku, dusić razem ok. 10-15 minut.

 

Ugotowane na twardo jajko posiekać, dodać do farszu.

Gotowe knysze kroi się w grube plastry. Doskonale smakują z barszczem czerwonym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin