Składniki
• 1,5 kg karpia (dzwonki i głowa)
• 2 łyżki żelatyny
• włoszczyzna (zestaw do rosołu: marchewka, pietruszka, por)
• 3 cebule
• 2-3 łyżki masła
• 2 kopiate łyżki rodzynek
• 2-3 listki laurowe
• po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
• sól, łyżeczka cukru, łyżeczka vegety
Etapy przygotowania
1. Sprawionego karpia posypujemy lekko solą i powienien kilka godzin poleżeć w lodówce.
2. Włoszczyznę gotujemy z głową ryby oraz przyprawami przez około pół godzinki. Przecedzamy.
3. Cebule drobno siekamy, zrumieniamy na maśle i dodajemy do niej przecedzony wywar. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą. Gotujemy 10 minut. Zmniejszamy gaz do minimum, wkładamy kawałki rybki i gotujemy jeszcze 25 minutek, tak by karp był miękki.
4. Wyjmujemy dzwonki rybki, układamy na półmisku, dekorujemy rodzynkami i pokrojoną marchewką z wywaru. Wstawiamy na 15-20 minut do lodówki.
5. Żelatynę namaczamy w 1/2 szklanki wody. Wywar z cebulką podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę.
6. Rybę zalewamy tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki, a przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i plasterkami cytryny
krystynapolok777