Karp w cebulowej galarecie .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

•  1,5 kg karpia (dzwonki i głowa)

 

•  2 łyżki żelatyny

 

•  włoszczyzna (zestaw do rosołu: marchewka, pietruszka, por)

 

•  3 cebule

 

•  2-3 łyżki masła

 

•  2 kopiate łyżki rodzynek

 

•  2-3 listki laurowe

 

•  po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego

 

•  sól, łyżeczka cukru, łyżeczka vegety

 

Etapy przygotowania

 

1.  Sprawionego karpia posypujemy lekko solą i powienien kilka godzin poleżeć w lodówce.

   

2.  Włoszczyznę gotujemy z głową ryby oraz przyprawami przez około pół godzinki. Przecedzamy.

   

3.  Cebule drobno siekamy, zrumieniamy na maśle i dodajemy do niej przecedzony wywar. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą. Gotujemy 10 minut. Zmniejszamy gaz do minimum, wkładamy kawałki rybki i gotujemy jeszcze 25 minutek, tak by karp był miękki.

   

4.  Wyjmujemy dzwonki rybki, układamy na półmisku, dekorujemy rodzynkami i pokrojoną marchewką z wywaru. Wstawiamy na 15-20 minut do lodówki.

   

5.  Żelatynę namaczamy w 1/2 szklanki wody. Wywar z cebulką podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę.

   

6.  Rybę zalewamy tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki, a przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i plasterkami cytryny

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin