Naleśniki z grzybami .doc

(2 KB) Pobierz

Produkty:

 

NADZIENIE :

 

50 dkg świeżych grzybów,

 

1 duża cebula,

 

łyżka tluszczu,

 

1/8l śmietany,

 

płaska łyżka mąki,

 

sól,

 

pieprz

 

Wykonanie:

 

Przygotować ciasto naleśnikowe według przepisu na naleśniki bez piany. Usmażyć 10 grubszych naleśników.

Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować drobno, dodać pokrojoną cebulę, trochę wody, tłuszczu i dusić do miękkości, odparowując wywar. Gdy grzyby miękkie podprawić mąką i śmietaną (masa ma być gęsta), dodać soli i pieprzu do smaku.

Naleśniki rozłożyć, na każdy nałożyć porcję grzybów, równo rozsmarować. Każdy naleśnik zwinąć w krótki wałeczek. Małe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki dwiema warstwami, skropić tłuszczem i silnie zagrzać w gorącym piekarniku, uważając aby nie wysuszyć zapiekanki.

 

CIASTO NALEŚNIKOWE BEZ PIANY

 

1 1/2 szklanki mleka,

 

1/2 szklanki wody,

 

1 jajko,

 

1 1/2 szklanki mąki,

 

sól,

 

2 łyżki oliwy,

 

masło do smażenia

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić na ok. 1 godz. aby ciasto `dojrzało` (niekoniecznie).

Nagrzać mocno patelnię, posmarować masłem, aby cała powierzchnia była lśniąca. Nalewać miarką niewielkie ilości ciasta, rozprowadzić po całej patelni. Smażyć na niezbyt silnym, równomiernym ogniu.

 

Gdy lekko stężeje, odwrócić łopatką na drugą stronę, dosmażyć. Wyłożyć na talerz odwrócony do góry dnem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin