Wigilijny karp zapiekany w białym winie.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 kg karpia

 

1 szklanka białego wytrawnego wina

 

2 łyżki stopionego masła

 

2 cebule

 

3 ząbki czosnku

 

1 łyżeczka szałwii z majerankiem

 

sól

 

pieprz

 

1 łyżka bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

 

Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z szałwią, majerankiem i pieprzem. Dodaj drobno posiekane cebule.

 

Tą mieszaniną natrzyj oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Ułóż dzwonka jedno na drugim, zalej winem, przykryj naczynie i pozostaw je w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.

 

Następnie ułóż rybę na żaroodpornym półmisku lub w brytfannie, skrop połową masła i winem z marynaty, piecz w temperaturze 180°C, aż się lekko przyrumieni.

 

Rybę wyjmij, posyp bułką tartą, skrop pozostałym masłem. Ponownie włóż do piekarnika i piecz, aż bułka i masło nabiorą intensywnie złotej barwy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin