Składniki:
1 kg karpia
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki stopionego masła
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka szałwii z majerankiem
sól
pieprz
1 łyżka bułki tartej
Sposób przygotowania:
Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z szałwią, majerankiem i pieprzem. Dodaj drobno posiekane cebule.
Tą mieszaniną natrzyj oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Ułóż dzwonka jedno na drugim, zalej winem, przykryj naczynie i pozostaw je w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
Następnie ułóż rybę na żaroodpornym półmisku lub w brytfannie, skrop połową masła i winem z marynaty, piecz w temperaturze 180°C, aż się lekko przyrumieni.
Rybę wyjmij, posyp bułką tartą, skrop pozostałym masłem. Ponownie włóż do piekarnika i piecz, aż bułka i masło nabiorą intensywnie złotej barwy.
krystynapolok777