Halibut w sosie pietruszkowym.rtf

(7 KB) Pobierz
Halibut w sosie pietruszkowym

Halibut w sosie pietruszkowym

 

Składniki:

80 dag filetów z halibuta

duża pietruszka

2-3 łki posiekanej natki pietruszki

6-8 wydrylowanych suszonych śliwek

sok i skórka otarta z cytryny

2 łki mąki

pół szklanki mleka

szczypta cukru

po łce oleju i masła

szklanka śmietany

l

 

Do mleka dodaj łeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Umyte i osuszone filety ułóż w salaterce, zalej mlekiem, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Opłukane śliwki namocz w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Obraną pietruszkę pokrój w cienkie słupki.

 

Filety osącz z mleka, obtocz w mące i obsmaż na silnie rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do płaskiego rondla, skrop wodą, w której moczyły się śliwki, posyp pokrojoną pietruszką i pokrojonymi w paseczki śliwkami, polej stopionym masłem i duś pod przykryciem na małym ogniu 5-7 minut.

 

Śmietanę wymieszaj z łki, sokiem i skórką z cytryny, cukrem i ewentualnie szczyptą soli. Tak uzyskanym sosem zalej rybę, lekko potrząśnij rondlem, posyp natką pietruszki i całość podduś jeszcze przez 5-6 minut.

 

Podawaj z makaronem lub ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin