Krokiety z dorsza I.rtf

(6 KB) Pobierz
Krokiety z dorsza I

Krokiety z dorsza I

 

Składniki na 4 porcje:

1/2 kg filetów z dorsza lub innej morskiej ryby

5 ząbków czosnku

1 l Rosołu drobiowo-warzywnego Kogutek WINIARY

pół szklanki mleka

jajo

czek natki pietruszki

2 łki oliwy z oliwek

2 kajzerki

bułka tarta

olej

l, pieprz

 

Filety gotuj 15 minut w rosole drobiowo-warzywnym Kogutek, potem wyjmij i ostudź. Natkę umyj i drobno posiekaj. Teraz namocz w mleku kajzerki. Ryby i kajzerki zmiel w maszynce. Do masy dodaj potem jajko, oliwę z oliwek i natkę. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem, po czym wyrób na gładką masę.

 

Z masy formuj wałeczki (tej samej wielkości), każdy obtocz w bułce tartej.

 

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć obrany czosnek, zrumień go i wyjmij. Następnie włóż krokiety i smaż je na złoty kolor z dwóch stron.

 

Tak przygotowane krokiety są wyjątkowo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin