Ryba z wody.rtf

(7 KB) Pobierz
Ryba z wody

Ryba z wody

 

Składniki na 4 porcje:

2 pstrągi

pół opakowania mrożonej włoszczyzny

cytryna

ziele angielskie

liść laurowy

l, pieprz

sos:

4 łki Majonezu dekoracyjnego WINIARY

2 ząbki czosnku

sok z cytryny

2 łki posiekanej natki pietruszki

 

Zamrożonąoszczyznę zalej dwoma szklankami zimnej wody, dodaj po trzy ziarenka pieprzu i ziela oraz liść laurowy, na koniec dodaj sól do smaku. Gdy woda się zagotuje, włóż ryby i duś około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu tak, by wywar tylko "mrugał". Gdy widelec łatwo wchodzi w mięso ryby, danie jest gotowe. Musisz jednak bardzo uważ, by ryba się nie rozgotowała. Kiedy przestygnie, wyjmij ją na podłny półmisek, obłóż warzywami z wywaru. Udekoruj plasterkami cytryny i posyp natką.

 

Oddzielnie podaj sos allioli (majonez wymieszany ze zmiażonym czosnkiem i doprawiony sokiem z cytryny), gotowane ziemniaki lub buł oraz zieloną sałatę lub inną surówkę.

 

Możesz przygotować więcej ryby. Połowę podaj na ciepło, a resztę oczyść ze skóry i ości. Ułóż na półmisku i zalej wywarem z rozpuszczoną żelatyną instant (według proporcji podanych na opakowaniu).

 

Tak samo przyrządza się dorsza, kergulenę i ryby słodkowodne.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin